La Unió Europea rep amb fredor l'oferta de May

"És un bon primer pas", coincideixen els líders dels 27, però "insuficient" i "vague"

jgblanco39020561 leq115 bruselas  b lgica  23 06 2017   la primera ministra b170623113621

jgblanco39020561 leq115 bruselas b lgica 23 06 2017 la primera ministra b170623113621 / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'oferta de Theresa May per garantir els drets dels 3,3 milions de ciutadans europeus que vulguin seguir a les illes després del 'brexit' ha sigut rebuda per la resta de líders de la Unió Europea amb una barreja de cautela i recel. L'opinió generalitzada és que es tracta d'un “bon començament”, però “insuficient” i massa “vague” en els detalls. A Londres li ha costat moure fitxa un any, des que va celebrar el referèndum que ha desembocat en les negociacions de divorci, i els 27 volen que el procés entri a velocitat de creuer com més aviat millor.

“És un pas, però amb aquest pas no n'hi ha prou”, ha advertit el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, només d'arribar a la segona jornada del Consell Europeu. “És una primera proposta”, però “hi ha molts detalls que encara estan oberts” i “hi ha molts ciutadans europeus afectats que no estan coberts per la proposta. Tenim molta feina per fer”, ha afegit el canceller austríac, Christian Kern, molt recelós davant la falta de garanties. La seva homòloga alemanya, Angela Merkel, ja ha deixat clar al sentir May que els seus plans deixen massa incògnites obertes.

La primera ministra britànica ha presentat el seu pla com una "oferta molt seriosa i molt justa", encara que el cert és que ha deixat molts dubtes. El seu pla concedeix als ciutadans europeus que ja tinguin cinc anys de residència legal al país els mateixos drets en matèria de sanitat, educació, beneficis socials i pensions que un britànic. És a dir, un “estatus” com el dels britànics.

I és que l'únic que confirma del cert el pla és que tots els europeus que tinguin cinc anys de residència legal al país s'hi podran quedar després del 'brexit' amb un estatus permanent. A més, planeja oferir facilitats per obtenir els mateixos drets a tots aquells que arribin al país abans de la sortida efectiva del Regne Unit de la UE. No aclareix, però, quina serà la data de tall per garantir l'accés als drets, encara que admet que s'haurà de fixar entre la data d'activació del 'brexit', el 29 de març del 2017, i la data prevista de sortida, el 29 de març del 2019, que és l'opció defensada pels 27.

POQUES CERTESES I MOLTS DUBTES

L'oferta també planteja que tots aquells europeus que tenen menys de cinc anys de residència legal al país en la data de tall tindran dret a quedar-se fins que arribin als cinc anys, i després podran optar a l'estatus permanent. A més, proposen un “període de gràcia” d'uns dos anys per a aquells que arribin entre la data de tall i la sortida, de manera que també obtinguin facilitats per quedar-se.

Notícies relacionades

Altres dubtes que no ha aclarit May en aquest primer esbós és quin serà el tractament per als familiars, si tindran els mateixos drets, si aquests drets seran de per vida com exigeix el negociador europeu, Michel Barnier, i si serà el Tribunal de Justícia de la UE el garant de vigilar que els drets es respectin com exigeix. Les explicacions de May només han durat 10 minuts i no hi ha hagut cap tipus de debat, segons fonts diplomàtiques. Però, tenint en compte el balanç posterior d'alguns dirigents europeus, el xoc és evident. “Les propostes són particularment vagues”, s'ha queixat el primer ministre belga, Charles Michel. “No volem un gat en una bossa. Volem que els drets dels europeus es garanteixin de manera permanent”, ha exigit. "Tenim milers de preguntes a fer", ha declarat l'holandès Mark Rutte.

La percepció de Theresa May, en canvi, és que la seva oferta és bona. “És clar que hi haurà detalls de l'acord que són part del procés de negociació, però hem presentat el que considero que és una oferta molt seriosa i molt justa que oferirà confiança i garanties als ciutadans europeus que viuen al Regne Unit”, s'ha defensat. Segons la britànica, les negociacions van començar dilluns “de manera constructiva”. Dilluns que ve presentarà els detalls de la seva proposta davant el Parlament britànic.