Militars belgues aconsegueixen evitar un atemptat al centre de Brussel·les

Un home és abatut per soldats a l'estació central de la capital belga després de registrar-se una petita explosió

La fiscalia diu que s'ha tractat d'"un atac terrorista" que no ha causat víctimes, excepte el sospitós, que ha mort

Alguns testimonis asseguren que portava un cinturó d’explosius / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La capital belga va tornar a viure ahir moments de pànic i tensió quan les forces de seguretat, després d’una petita explosió que es va produir a l’interior de l’estació central de Brussel·les, van abatre un individu sospitós, que va morir. Amb el record molt viu del que va passar fa uns dies a Londres, el portaveu de la Fiscalia Federal, Eric van der Sijpt, va confirmar que «l’incident està considerat un atac terrorista».

Els fets es van produir a les 20.38 del vespre quan a una patrulla de militars que vigilava aquest important nus ferroviari de la capital belga li va cridar l’atenció un individu. El jove s’hauria posat nerviós i quan es dirigien cap a ell hauria fet explotar una petita maleta, que va causar un petit incendi, abans de ser abatut per trets. «El presumpte autor ha sigut neutralitzat pels militars presents a l’escenari després de l’explosió», però «no hi ha hagut altres víctimes més que ell», va afegir Van der Sijpt durant una breu compareixença davant la premsa a les proximitats de l’estació central.

LA IDENTITAT

Les autoritats desconeixien ahir a la nit la identitat del jove que, segons van assegurar testimonis presencials, tindria entre 30 i 35 anys. L’individu, segons el treballador ferroviari Nicolas van Herrewegen, hauria cridat que «els gihadistes existiran per sempre» i «Allahu Akbar» abans de fer explotar una petita bossa, encara que el portaveu de la fiscalia no va confirmar aquesta dada.

Així que van passar els fets es va desfermar el nerviosisme als voltants de l’estació central, situada molt a prop de la Grand Place, el centre turístic per excel·lència de Brussel·les i on els dies calorosos com el d’ahir es concentren centenars de persones. L’estació va ser evacuada amb rapidesa i tota la zona va ser acordonada per la policia per precaució. Més de mitja dotzena de línies d’autobús que travessen l’estació o s’hi aturen van ser desviades, i les dues línies de metro que la travessen van deixar d’aturar-s’hi mentre que la circulació de trens va ser interrompuda.

Notícies relacionades

El Govern va convocar amb urgència una reunió de crisi encara que l’organisme que avalua el nivell d’alerta al país, l’OCAM, va decidir mantenir-la en el 3 en una escala de 4. És el nivell d’alerta en què està Bèlgica des del novembre del 2015, arran dels atemptats de París, i significa que el risc «és possible i probable». Segons el Centre de Crisi, un equip d’artificiers es van desplaçar a la zona per realitzar una «possible explosió controlada», encara que la situació, deien, estava sota control.

PREGUNTES

De moment, hi ha més preguntes que respostes. La fiscalia no ha confirmat si l’individu portava un cinturó d’explosius, com apuntava inicialment la premsa belga. Tampoc si es buscava activament dos individus més. Molta confusió al voltant d’un incident que ha tornat a portar a la memòria el 22 de març del 2016. Aquell dia, l’intent d’a-temptat va tenir èxit. Va causar la mort de 32 persones i va deixar més de 300 ferits.