nova legislatura al regne unit

May suavitza el to i afirma que buscarà el "consens" per al 'brexit'

La reina llegeix el discurs programàtic per al Govern britànic en minoria

undefined38990099 britain s queen elizabeth delivers the queen s speech during170621140737

undefined38990099 britain s queen elizabeth delivers the queen s speech during170621140737 / POOL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Una Theresa May humiliada i aparentment conciliadora va prometre ahir treballar en la recerca del màxim consens ciutadà en les negociacions del brexit. La sortida de la Unió Europea ha de «beneficiar cada comunitat» –va afirmar a la Cambra dels comuns–, ha de «reflectir el desig dels britànics», «funcionar per a tot el Regne Unit» i «comptar amb el màxim de suport ciutadà».  Un acord que, en definitiva, «reflecteixi el resultat del referèndum», va afegir la primera ministra. En la consulta del 23 de juny de l’any passat, el 52% va votar per la sortida, davant el 48% que ho va fer a favor de seguir a la Unió Europea.

El brexit i la lluita antiterrorista van dominar el fosc discurs de la reina Isabel II en l’obertura del nou Parlament britànic. La sobirana va enumerar les propostes legislatives d’un Govern conservador sense majoria i una primera ministra en posició d’extrema debilitat.

Dels 27 projectes presentats per als pròxims dos anys, vuit estan dedicats al brexit. «La prioritat del meu Govern és assegurar el millor acord possible, ara que el país deixa la UE», va assenyalar May a la recerca d’una entesa més important dins del Parlament i amb els governs d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Entre les vuit lleis del brexit hi ha l’anomenada repeal bill, que traspassarà les actuals normes de la UE a les lleis del Regne Unit. Alguns capítols d’aquesta llei requeriran el consentiment d’Escòcia, fet que pot implicar que els hagi d’aprovar el seu Parlament.

TRAMITACIÓ DIFÍCIL

La resta de lleis tractaran tota mena d’aspectes, com immigració, tarifes duaneres, comerç, pesca, agricultura, seguretat nuclear i sancions internacionals. Cada una haurà de ser aprovada pels diputats. May tindrà molt difícil la seva tramitació a la Cambra dels comuns i una derrota pot portar a la moció de censura i el seu relleu com a primera ministra.

Els recents atemptats que ha patit el Regne Units i els errors dels serveis d’intel·ligència s’han reflectit, com s’esperava, en les noves propostes. «En vista dels atemptats terroristes a Manchester i Londres, es revisarà la lluita antiterrorista del Govern per assegurar-nos que la policia i els serveis de seguretat tenen tots els poders que necessiten i la durada de les condemnes és suficient per mantenir segura la ciutadania», va enunciar la reina. May va confirmar que es crearà una comissió per combatre l’extremisme en totes les seves formes a través de la societat i a internet, per aturar-ne la difusió. El desig és crear un nou marc legal en matèria digital.

Sobre la ferida de l’incendi de la torre de Grenfell, May va entonar el mea culpa i va confirmar l’obertura d’una investigació pública sobre les causes del sinistre. «L’ajuda a les famílies en els primers moments no va ser suficient. La gent es va quedar sense béns, sense sostre i sense ni tan sols informació bàsica del que estava passant o del que havia de fer o on trobar ajuda. L’Estat va decidir a nivell local i nacional a l’hora d’atendre la gent quan més ho necessitava. Com a primera ministra demano perdó per aquest error i assumeixo la responsabilitat de fer el que puguem per posar remei a la situació», va asseverar.

La debilitat de May es percep en l’abandonament d’algunes de les seves promeses socials més polèmiques i que tant van perjudicar la campanya electoral dels conservadors. Ha desaparegut el pla d’acabar amb els àpats gratuïts per als escolars, o el canvi en el finançament de les despeses per l’atenció de les persones grans dependents, que prendria a crèdit el valor de la vivenda pròpia del pensionista.

Notícies relacionades

El líder laborista, Jeremy Corbyn, va criticar que fos tan escanyolit el programa «d’un Govern que ha perdut la seva majoria i aparentment s’ha quedat sense idees. Aquest seria un programa molt just per a un any, però de cap manera pot omplir dos anys».

EL DUC D’EDIMBURG, INGRESSAT

La cerimònia d’obertura del Parlament va ser molt més breu i senzilla de l’habitual en aquestes solemnes ocasions. La reina va canviar la carrossa i els cavalls per un luxós automòbil. Isabel II anava vestida de carrer i no portava la corona. La cap de l’Estat va estar acompanyada per l’hereu al tron, el príncep Carles. El seu marit, el duc d’Edimburg, de 96 anys, havia sigut hospitalitzat la nit anterior a Londres. Fonts de palau van aclarir que es tractava d’una mesura preventiva, relacionada amb una infecció que ja havia patit anteriorment.