ELECCIONS LEGISLATIVES A FRANÇA

Un matemàtic i un director de documentals, entre els nous diputats de l'era Macron

Més de la meitat dels candidats de La República en Marxa procedeixen de la societat civil i no tenen experiència parlamentària

El realitzador de 'Merci, patron' un documental icònic del moviment 'Nuit Debout', aconsegueix escó amb la bandera de la França Insubmisa

zentauroepp38945597 franois ruffin170618232347

zentauroepp38945597 franois ruffin170618232347 / FRANCOIS LO PRESTI

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron ha obert les portes del Palau Bourbon, seu de l’Assemblea Nacional francesa, a centenars de diputats procedents de la societat civil, sense experiència política, i desconeixedors dels arcans parlamentaris. Abans que es constitueixi la futura Cambra baixa el dia 27, tots passaran un cap de setmana rebent formació sobre la mecànica legislativa.

    

Entre les noves cares d’una Assemblea profundament renovada i amb una gran presència femenina, els francesos trobaran la de Cédric Villani, un brillant matemàtic de 43 anys, habitual dels platós de televisió i amb aspecte de dandi decimonònic. Director de l’Institut Henri Poincaré i medalla Field el 2010, l’equivalent al Nobel de Matemàtiques, Villani sempre s’ha definit políticament com un europeista convençut.

    

Durant la campanya presidencial de Macron va defensar la capacitat de l’avui president per superar la divisió entre esquerres i dretes i des de l’Assemblea usarà la seva popularitat per impulsar la investigació i la divulgació científica.

    

Un altre personatge mediàtic amb escó serà el periodista i realitzador François Ruffin. Candidat de La França Insubmisa i famós pel seu documental Merci patron (Gràcies, cap) un icònic relat dels excessos del capitalisme, que es va convertir en referent del moviment Nuit debout, Ruffin s’ha imposat al candidat de La República en Marxa a la Somme, un enclavament damnificat per la desindustrialització. Ruffin va plantar cara a Macron durant la turbulenta visita que el llavors candidat va fer als treballadors en vaga de la fàbrica de Whirlpool.

Valls, escridassat

La jornada va deixar la imatge tempestuosa d’un Manuel Valls escridassat pels militants de la França Insubmisa que l’acusaven de «trampós» mentre l’ex primer ministre anunciava la seva victòria per un estret marge. Valls es presentava com a independent en la seva circumscripció i, encara que no ha sigut investit oficialment com a candidat de La República en Marxa, recolza la majoria presidencial.

Notícies relacionades

    

Qui no ha aconseguit imposar-se al Gard ha sigut l’exrellonadora Marie Sara, a qui Macron en persona havia demanat presentar-se en una circumscripció que seguirà en mans de Gilbert Collard, diputat sortint del Front Nacional.