Mor el nord-americà que Corea del Nord va deixar en llibertat en estat de coma

Els pares de l'estudiant Otto Warmbier, de 22 anys d'edat i que va ser sentenciat a 15 anys de treballs forçats pel règim nord-coreà, han informat de la mort del seu fill

Els Estats Units asseguren que l’assumpte no quedarà així. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

L'estudiant nord-americà Otto Warmbier detingut durant més de quinze mesos a Corea del Nord i que va ser alliberat la setmana passada en estat de coma ha mort al seu Ohio natal, segons han informat els pares. "Amb tristesa hem d'informar-los que el nostre fill, Otto Warmbier, ha completat el seu viatge a casa", ha explicat la família en un comunicat, en què detalla que el noi ha mort envoltat dels seus éssers estimats.

Segons la família, quan el jove estudiant va arribar als EUA "era incapaç de parlar, de veure-hi i de reaccionar a qualsevol estímul verbal", però "l'aspecte de la cara li va canviar" l'endemà d'haver arribat. "Estava en pau. Era a casa i creiem que ho va poder sentir", ha indicat la família.

El comunicat qualifica de "maltractaments atroços i inhumans" els soferts per Warmbier per part de les autoritats nord-coreanes, i els seus pares, Fred i Cindy Warmbier, agraeixen als doctors de l'hospital de Cincinnati al qual va arribar Warmbier el 13 de juny per fer tot el possible per salvar-lo, després d'haver sigut entregat per les autoritats nord-coreanes en coma i amb seriosos danys cerebrals.

VIATGE ORGANITZAT

Warmbier, de 22 anys, estudiant de la universitat de Virgínia, va tornar als Estats Units dimarts passat i aleshores es va saber que havia estat més d'un any en coma. Les autoritats nord-coreanes van dir llavors que al noi li havia agafat un brot de botulisme, motiu pel quan li van donar una pastilla per dormir i que no es va despertar més, versió que els metges dels EUA han qüestionat. Els doctors que van examinar Warmbier després de ser alliberat van dir que no hi havia signes de botulisme al cos.

Notícies relacionades

El jove, que estudiava Econòmiques, va viatjar el Nadal del 2015, amb 21 anys acabats de fer, a Corea del Nord en un viatge organitzat. A finals de gener el règim de Pyongyang va anunciar que havia sigut detingut, acusat d'intentar robar la nit de Cap d'Any un pòster propagandístic en una planta de l'Hotel Yanggakdo amb accés restringit només per a empleats.

El van acusar de cometre un acte "hostil" contra l'Estat "amb la connivència tàcita del Govern dels Estats Units i sota la seva manipulació". Poc després, el mes de març del 2016, va ser jutjat pel Tribunal Suprem nord-coreà. El procés va durar tan sols una hora. Warmbier va ser condemnat a 15 anys de treballs forçats per cometre "un delicte d'acord amb la política hostil del Govern dels EUA (respecte a Corea del Nord)", va dir aleshores el tribunal. "Vaig cometre el pitjor error de la meva vida", va dir el jove estudiant nord-americà abans del judici i va demanar compassió enmig de llàgrimes.