TRAGÈDIA AL REGNE UNIT

Els morts o desapareguts en l'incendi de l'edifici de Londres s'eleven a 73

El ministre de Finances, Phillip Hammond, reconeix que el producte utilitzat en el revestiment de l'edifici era altament inflamable

L'alcalde de la capital britànica afirma que el sinistre va ser conseqüència d'una cadena d'"errors i negligències" i que es podria haver "evitat"

La investigació continua buscant determinar les causes de l’incendi. / ATLAS VÍDEO

La investigació continua buscant determinar les causes de l’incendi.
mbenach38942047 wol003  london  united kingdom   18 06 2017   london mayor s170618170024

/

4
Es llegeix en minuts

La Policia Metropolitana de Londres (Met) ha confirmat avui que 79 persones "van morir o es troben desaparegudes, presumiblement mortes" a conseqüència de l'incendi que va arrasar el dia 14 una torre de vivendes a Londres. D'aquestes 79 víctimes, només "cinc han sigut formalment identificades", segons ha afirmat el comandant Stuart Cundy.

Un material suposadament prohibit al Regne Unit va ser utilitzat per al revestiment de la torre Grenfell de Londres, on un equip de funcionaris va començar aquest diumenge a col·laborar en l'organització de l'ajuda als afectats per l'incendi.

La primera ministra britànica, Theresa May, ha disposat que els funcionaris col·laborin amb l'Ajuntament de Kensington & Chelsea, al qual pertany la torre Grenfell -pràcticament calcinada dimecres per un devastador incendi-, després de les fortes crítiques dels veïns per la seva aparent indiferència a la desesperació dels residents que ho han perdut tot.

Alhora que el sinistre s'està convertint en una crisi de dimensions polítiques per a May al no haver visitat immediatament les víctimes, el seu ministre d'Economia, Philip Hammond, ha aprofundit en la situació a l'admetre avui que el material utilitzat en el revestiment que tenia l'edifici -amb polietilè, segons els mitjans- està prohibit.

L'immoble, ubicat a l'oest de Londres i on vivien entre 400 i 600 famílies, es va incendiar amb rapidesa, cosa que va dificultar l'evacuació dels residents i molts d'ells van quedar atrapats. "Entenc que el revestiment en qüestió, aquest revestiment inflamable que està prohibit a Europa i Estats Units, està prohibit també aquí", ha afirmat el ministre a la BBC.

En aquest sentit, Hammond ha indicat que la investigació sobre la tragèdia, en la qual almenys 58 persones han sigut donades per mortes, haurà de determinar si es van violar les reglamentacions quan es va col·locar el material fa pocs anys. "Aquí hi ha dos assumptes separats (per atendre). ¿Les nostres regulacions són correctes i permeten els materials adequats? o ¿es prohibeixen els materials incorrectes?", es va preguntar Hammond.

INDIGNACIÓ VEÏNAL

Els veïns han criticat el Govern per la falta de respostes concretes als residents, que sobreviuen amb l'ajuda dels centenars de voluntaris que estan treballant al barri. Alguns d'aquests col·laboradors, com Nisha Parti, s'han mostrat molestos perquè els afectats a penes reben diners per sobreviure. "Hi ha diners aportats per aquests increïbles voluntaris, (però) no hi podem tenir accés i nosaltres no podem donar-los a les famílies" afectades, ha dit Parti als mitjans locals.

El barri on està la torre s'ha convertit en un lloc de gran atenció mediàtica, amb nombroses cadenes de televisió instal·lades, mentre s'acumulen al lloc flors i targetes, especialment avui que és el Dia del Pare al Regne Unit.

Les esglésies locals han dedicat a les víctimes els serveis religiosos d'aquest diumenge, mentre l'alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, ha suggerit la possibilitat que torres com la de Grenfell, composta per apartaments de protecció oficial i construïdes als anys 60 i 70, siguin demolides. "Aquest pot ser el resultat d'aquesta tragèdia, que els pitjors errors" d'aquella època siguin un assumpte del passat, ha dit Khan al dominical 'The Observer'.

CADENES D'ERRORS

A la sortida d'un ofici religiós a l'església Saint Clement's , l'alcalde de Londres ha declarat que l'incendi va ser un "accident evitable" causat per una sèrie d'"errors i negligències". Concretament, ha dit a la BBC que va ser "un accident evitable que no hauria d'haver-se produït". "Aquesta tragèdia és la conseqüència d'errors i negligències per part de responsables polítics, de l'Ajuntament (del districte) i del Govern", ha afegit.

Khan ha explicat que entén la indignació dels supervivents i de les famílies de les víctimes, que acusen les autoritats locals de no haver atès les denúncies dels veïns sobre la seguretat de l'edifici. "La comunitat local té el sentiment d'haver sigut maltractada perquè alguns són pobres", ha recordat. Els veïns estan "frustrats enfurits", ha insistit Khan.

En una tribuna en el citat 'The Observer', Khan ha considerat així mateix "crucial que tota la veritat se sàpiga i que es descobreixi si les advertències van ser ignorades". "Tenim una deute amb totes les víctimes: assegurar-nos que les famílies rebin el suport adequat i que això no torni a passar mai més", ha afegit.

VIVENDES BUIDES

Notícies relacionades

Per la seva part, el líder laborista, l'esquerrà Jeremy Corbyn, s'ha mostrat a favor d'utilitzar les vivendes buides de Londres per acollir a els que ho han perdut tot. "Ocupar-les, compra obligatòria, requisar-les, hi ha moltes coses que un pot fer", ha dit Corbyn a la cadena ITV. "En una emergència, un ha de posar tots els actius sobre la taula a fi d'abordar la crisi i és el que jo crec que hauríem d'estar fent en aquest cas", ha subratllat.

El líder laborista ha qüestionat que a molts residents no se'ls hagi facilitat un lloc on dormir. "Tots els dies a (l'aeroport londinenc de) Heathrow, hi ha retards d'avions. Centenars de persones queden encallades en aeroports a tot arreu del món. Se'ls troba immediatament un hotel, es resol. Però unes 400 persones no tenen un lloc decent i segur on anar", ha afirmat Corbyn sobre els damnificats pel foc.