A FINSBURY PARK

Londres pateix el primer atemptat antimusulmà després de l'ofensiva gihadista

Detingut un home que ha causat un mort i deu ferits a l'atropellar amb una furgoneta un grup de fidels quan sortien d'una mesquita

La Policia Metropolitana ha confirmat avui la mort d’una persona en l’atropellament de fidels musulmans. / EFE VÍDEO

La Policia Metropolitana ha confirmat avui la mort d’una persona en l’atropellament de fidels musulmans.
Una furgoneta atropella un grup de fidels que sortien d’una mesquita a Finsbury Park.
 

/

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La violència extremista continua intentant obrir esquerdes i enfrontar la societat britànica. Les víctimes del quart atemptat terrorista que pateix el Regne Unit en els últims tres mesos van ser ahir musulmans. Un acte d’aparent revenja després dels sanguinaris atacs que van patir Manchester i Londres a mans d’extremistes islàmics. El britànic Darren Osborne de 47 anys, establert als voltants de Cardiff, va ser identificat com l’individu que ahir a la matinada va atropellar de manera deliberada amb una furgoneta blanca llogada un grup de musulmans, que en aquests dies del Ramadà acabaven de sortir de les pregàries de mitjanit a la mesquita de Finsbury Park, al nord de la capital britànica. 

Un home va resultar mort i deu van ser ferits per l’envestida del vehicle al carrer de Seven Sisters. Els mateixos vianants van reduir l’agressor, que cridava «¡Mateu-me, mateu-me!. Jo ja he fet la meva part». L’imam de la mesquita, Mohammad Mahmoud, va haver d’intervenir per controlar la multitud furiosa i entre forcejaments evitar qualsevol agressió a l’individu, que va ser entregat a la policia.  «Gràcies a Déu vam aconseguir envoltar-lo i protegir-lo de qualsevol dany. Vam parar tota mena d’atacs i abusos que arribaven de tots costats». 

Les forces policials i els serveis d’intel·ligència no tenien, pel que sembla, informació o antecedents sobre l’agressor, que va actuar sol i replicant una tècnica, la de l’atropellament múltiple, utilitzada en alguns dels últims atacs gihadistes a Europa. La zona es va mantenir tot el dia acordonada, amb agents de la policia antiterrorista rastrejant el lloc i recopilant proves.

COMUNITAT MULTICULTURAL

Des del primer instant, les autoritats i els líders religiosos van posar especial atenció a calmar els ànims i evitar una possible espiral de violència. La primera ministra, Theresa May, que va reunir el comitè de seguretat nacional Cobra, es va desplaçar a Finsbury Park per entrevistar-se amb dirigents d’una comunitat molt diversa i multicultural. El que ha passat «és un acte malvat, ple d’odi, que ha sacsejat la comunitat», va afirmar. «Em satisfà comprovar la força d’aquesta comunitat, totes les religions juntes, unides per un desig comú d’expulsar l’extremisme i l’odi de la nostra societat», va manifestar.

May va aprofitar l’ocasió per ratificar que el Govern endurirà la legislació antiterrorista. El cap de l’oposició, el laborista Jeremy Corbyn, també va passar bona part de la jornada amb els líders locals. El lloc de l’atemptat està dins de la circumscripció electoral d’Islington North, de la qual és diputat.

Les autoritats han ordenat reforçar les patrulles policials a prop de les mesquites de la capital i d’altres punts del país, especialment concorregudes en aquesta època de ramadà.

«No volem que ningú pensi que no pot continuar fent la seva vida perquè se sent vulnerable o té por», va declarar l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, ell mateix un musulmà. «Aquest atemptat a Seven Sisters, el de Manchester, el del pont de Londres, el del pont de Westminster, són un atac als valors que compartim, valors de tolerància, llibertat i respecte. No deixarem que els terroristes tinguin èxit», va assenyalar.

DENÚNCIA D’ISLAMOFÒBIA

Notícies relacionades

El secretari del Consell Musulmà britànic, Harun Khan, va denunciar l’incident com «una violenta manifestació d’islamofòbia». «Estic commocionat i sento ràbia», va afirmar.  El cert és que els atacs contra la comunitat musulmana, inclosos els insults, les agressions personals i els danys a mesquites, han anat augmentant arran sobretot de l’últim atemptat a la capital. 

Ahir una mesquita a l’est de Londres va haver de ser evacuada al vespre per un avís de bomba que va resultar ser fals. Londres viu sota una tensió creixent, a les portes d’un estiu que s’anuncia calent.