CUENTA ENRERE

Londres cedeix i assumeix l'estratègia de negociació del 'brexit' de la UE

Els negociadors Michel Barnier i David Davis ratifiquen el calendari i les prioritats que exigia Brussel·les

El Govern britànic publicarà dilluns que ve la seva postura sobre els drets dels ciutadans

 

  / AP / VIRGINIA MAYO

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea ja està en marxa i la negociació es desenvoluparà en els termes exigits pels Vint-i-set. Londres no ha tingut cap més remei que capitular i acceptar l’estratègia i la litúrgia plantejades pel negociador europeu, Michel Barnier: primer arreglar les qüestions més «urgents» del divorci i només una vegada constatats «suficients progressos» parlar de la futura relació. «El nostre objectiu és acordar els principis dels desafiaments clau com més aviat millor» i «això inclou els drets dels ciutadans, la factura i les fronteres d’Irlanda», va anunciar ahir en una roda de premsa conjunta acompanyat del secretari d’Estat britànic per al 'brexit', David Davis.

La primera reunió, que va durar set hores, es va saldar amb bones paraules i cordialitat però amb la fermesa esperada davant del tortuós camí que tenen al davant. «El Regne Unit ha escollit sortir de la Unió i no podrà tenir els mateixos drets i beneficis que els estats membres», va recordar el negociador europeu, que va insistir que «un acord just és possible» i sempre serà millor que un no acord.

«No hi haurà hostilitat per la meva banda. Mantindré una actitud constructiva. Hi haurà conseqüències humanes, financeres, econòmiques, polítiques… Ningú les ha de subestimar. No es tracta de fer o demanar concessions. No es tracta de cap càstig o revenja. És la decisió del Regne Unit de desfer 43 anys de relacions», va resumir Barnier, que va regalar a Davis un bastó de senderisme, mentre que el britànic el va obsequiar amb un llibre sobre l’Annapurna.

CINC RONDES FINS A L’OCTUBRE

La primera presa de contacte, a la seu de la Comissió Europea, va servir per pactar la logística del procés de divorci: dates de negociació (estan previstes cinc rondes fins a l’octubre), l’organització i les prioritats. Per exemple, hi haurà tres grups de treball sobre drets dels ciutadans, factura i altres assumptes i un quart sobre diàleg, en què participaran els segons dels equips negociadors, centrat exclusivament a buscar una solució sobre la frontera d’Irlanda. Una prova, van explicar tots dos, de la importància «prioritària» que donen a aquest assumpte.

Com volia Barnier, les dues delegacions negociaran una setmana al mes –la segona ronda està prevista que comenci el 17 de juliol–, mentre que la resta del temps el dedicaran a treballar en les propostes que hauran d’acabar amb un acord sobre la sortida del Regne Unit de la UE. Un repte que els dos blocs assumeixen des de posicions de partida molt diferents. Barnier fa nou mesos que prepara amb enorme detall la posició dels Vint-i-set. Ha visitat totes les capitals europees, algunes per partida doble, i té clares des de fa temps les línies vermelles dels estats membres que representa. Sap, a més a més, que el temps corre. L’article 50 del Tractat de Lisboa, que regula el procés de sortida, assenyala que al cap de dos anys de la notificació oficial el Regne Unit quedarà fora de la UE, cosa que significa que el compte enrere acabarà el 29 de març del 2019.

Notícies relacionades

El Govern de Theresa May, mentrestant, arriba debilitat pel resultat de les eleccions del 8 de juny, en què va perdre la majoria absoluta, i sense una estratègia clara sobre quin és el seu objectiu final. Interrogat sobre aquesta debilitat negociadora, Davis es va limitar a assenyalar que no estan immersos en el cas, que «no és com es comença, sinó com s’acaba», i va reiterar que l’aposta de Londres per un «'brexit' dur» no ha canviat perquè l’objectiu continua sent treure al Regne Unit del mercat únic. 

El polític britànic va avançar que May explicarà als líders europeus en la cimera que comença dijous l’oferta de Londres sobre els drets dels ciutadans, i va anunciar que farà pública la seva posició dilluns que ve.