La pau a Colòmbia

Una bomba mata tres dones en un centre comercial de Bogotà

L'atemptat terrorista es produeix dies abans que les FARC completin l'entrega de les armes

L'ELN, l'altre grup armat, ha negat qualsevol participació en l'atac

38938251 60

38938251 60 / RAUL ARBOLEDA (AFP)

1
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La vigília del Dia del Pare es va convertir en tragèdia a Bogotà, després que esclatés un artefacte explosiu al Centro Andino, un dels centres comercials més importants de la capital colombiana. La bomba va provocar la mort de tres dones, una de francesa, i 11 ferits.

L'atemptat no ha sigut reivindicat per cap grup armat, però ha aixecat una onada de suspicàcia. L'explosió ha tingut lloc poques hores abans que les FARC completin l'entrega de les armes en el marc del programa acordat per complir amb el procés de pau.

L'atac al centre comercial ha sumit en la perplexitat el Govern. “He ordenat al general (Jorge Hernando) Nieto dirigir la investigació i mantenir-me alerta. La meva solidaritat amb les víctimes”, ha dit el president. I el seu ministre de l'Interior, Guillermo Rivera, ha indicat que l'Estat no descartava cap hipòtesi. “La forma com s'ha comès l'atemptat és d'una fredor immensa. És un atemptat de lesa humanitat, contra la societat civil, que estava a punt de celebrar el Dia del Pare, i ara són els protagonistes d'una tragèdia”, va dir.

LES FARC i L'ELN CONDEMNEN L'ATEMPTAT

Les FARC no han trigat a repudiar el fet. “Compartim l'intens dolor de familiars de les víctimes de l'atemptat terrorista al Centro Comercial Andino. Ara no hi ha cap raó per a aquesta classe d'accions criminals. Els enemics de la pau no pararan en l'estratègia del terror”, ha dit Ricardo Téllez, membre del secretariat de la guerrilla que d'aquí pocs dies es convertirà en força política.

Notícies relacionades

El Govern intenta tancar l'any amb les negociacions de pau encaminades amb l'Exèrcit d'Alliberament Nacional (ELN). Aquest grup armat, d'orientació guevarista, també s'ha desmarcat de la tragèdia. “L'ELN repudia l'atac al Centro Comercial Andino contra civils. Compartim el dolor i ens solidaritzem amb les víctimes, i demanem serietat als que fan acusacions infundades i temeràries; hi ha qui pretén així fer miques els processos de pau”, ha dit des de Quito, a l'Equador. Les negociacions amb el Govern estan aturades davant la negativa de la guerrilla de deixar a una banda la pràctica del segrest.

La pau amb les FARC no tots els colombians contents. La dreta, encapçalada per l'expresident Álvaro Uribepretén torpedinar l'acord en diferents àmbits. Grups paramilitars que no havien sigut desactivats i bandes narcotraficants intenten en aquest context recuperar protagonisme.

Temes:

FARC Colòmbia