DRAMA A LA CAPITAL BRITÀNICA

La policia eleva a 58 la xifra de morts pel tràgic incendi de la torre Grenfell de Londres

May rep un grup d'afectats a Downing Street i admet que el suport a les famílies de les víctimes "no va ser prou bo" en les hores posteriors al desastre

undefined38929175 ara1  london  united kingdom   17 06 2017   floral tributes 170617180738

undefined38929175 ara1 london united kingdom 17 06 2017 floral tributes 170617180738 / ANDY RAIN

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La Policia britànica ha elevat avui a 58 els morts per l'incendi de dimecres a la torre residencial de Grenfell a Londres, segons un nou el balanç encara provisional ofert aquesta tarda pel comandant de les forces de la policia metropolitana, Stuart Cundy, a càrrec de les tasques de rescat. La xifra inclou els 30 morts confirmats el dia anterior i pot augmentar encara, segons va advertir el comandament policial. La BBC considera que el nombre final de morts en el sinistre estaria al voltant dels 70, d'acord amb les dades recollides per la cadena pública entre membres de la comunitat.

La impaciència de familiars i amics per conèixer el que va passar amb els seus éssers estimats és motiu d'indignació entre els veïns per les respostes insuficients del Govern per ajudar els afectats. Moltes de les acusacions van dirigides contra Theresa May per no haver calibrat la importància del drama i les seves implicacions humanes. Una vegada més, el comandant Cundy va insistir a dir que la perillosa operació de rescatar els cadàvers en un edifici en ruïnes pot durar setmanes. “Tan aviat com puguem anem a localitzar i recuperar les restes dels éssers estimats”. La seva intenció és divulgar demà diumenge algunes imatges de la torre, perquè, previ consentiment de les famílies, es comprenguin les dificultats a les quals s'enfronten els bombers a l'hora de registrar els pisos més elevats del gratacel. “La investigació serà àmplia i la meva intenció és que puguem ajudar a explicar què ha passat”, va assenyalar.

Oficials de la policia estan treballant amb 52 famílies que seran informades tan aviat com siguin identificades les víctimes. Fins al moment s'han recobrat els cadàvers de 16 persones, que han sigut traslladats al tanatori. Cundy també va llançar una crida a tothom qui hagués pogut escapar de l'edifici en flames i encara no s'hagi posat en contacte amb les autoritats. La línia de metro pròxima a la torre de Grenfell ha quedat suspesa davant el risc que restes de l'estructura de l'edifici puguin caure a les vies. 

DUES HORES AMB MAY

Un grup de víctimes, juntament amb voluntaris i líders religiosos, es van reunir per espai de més de dues hores amb la primera ministra a la residència oficial de Downing Street. Els afectats van presentar a May una llista de peticions de la qual no van donar detalls al final de la reunió. Més de 1.000 persones es van aplegar als voltants de la residència oficial de la primera ministra per demanar justícia i manifestar la seva condemna per la forma com May ha reaccionat davant la tragèdia.

Al final de la reunió amb els afectats, la 'premier' britànica va emetre un comunicat en què va reconèixer: “El suport a les famílies que necessitaven ajudes sobre el terreny o informació bàsica en les primeres hores a causa del terrible desastre no va ser prou bo”.

ESCRIDASSADA I INSULTADA

Notícies relacionades

En la seva primera visita secreta al lloc de l'incendi, May va evitar qualsevol contacte amb residents o víctimes. Divendres va ser escridassada i insultada quan va sortir precipitadament d'una de les esglésies de la zona que ajuda els afectats. “És una covarda i se n'ha d'anar”, va afirmar Tilly Howard, una dels manifestants.

En aquest ambient de dol i indignació, la reina Isabel II s'ha dirigit als britànics amb un missatge d'una gravetat sense precedents, coincidint amb les celebracions oficials del seu 91è aniversari. “Aquest any és difícil no percebre el trist humor nacional”, assenyalava la sobirana, convidant els britànics a recolzar-se en els seus recursos i la seva història per superar la “successió de terribles tragèdies” que ha viscut el país en els últims mesos. Isabel II al·ludia a tres atemptats terroristes sagnants, a Manchester i Londres, i a l'incendi de Grefell, també a la capital. La reina va visitar divendres familiars de les víctimes, amb els quals va conversar, igual que amb voluntaris i altres membres de la comunitat local.