L'obsessió de Kim pel seu assassinat

El líder nord-coreà només viatja de nit, canvia els plans a l'últim minut i agafa els vehicles dels seus subordinats

zentauroepp38039872 north korean leader kim jong un  right  arrives for the offi170413165530

zentauroepp38039872 north korean leader kim jong un right arrives for the offi170413165530 / Wong Maye-E

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No hi ha cap tirà perdurable que no estigui obsessionat per la seva seguretat ni cap estirp que hagi sublimat l'ofici com els Kim. Les seves set dècades governant Corea del Nord acumulen complots i traïdors, alguns de reals i altres d'imaginaris, tots brutalment neutralitzats. Kim Jong-un, l'última baula, sembla fins i tot més preocupat que el seu pare i avi. No li falten raons perquè és difícil crear més enemics interns i externs en només sis anys.

Kim està “extremadament nerviós” pel risc de ser assassinat, han desvelat els serveis d'espionatge sud-coreans en una sessió parlamentària tancada a Seül. Tem els franctiradors i especialment els atacs aeris. Els últims mesos ha extremat les cauteles: viatja de nit i utilitza sovint els vehicles dels seus subordinats en lloc del seu cèlebre Mercedes negre. L'any passat es va saber que canviava de plans i trajectes a l'últim minut i que va comprar caríssims detectors d'explosius i verins a l'exterior.

Pyongyang va denunciar al març un confús intent d'assassinat dissenyat per la CIA en què un nord-coreà utilitzaria una poderosa substància bioquímica contra el seu líder. Sonava tan inversemblant com gairebé tot el que arriba des de Corea del Nord, però una ullada a l'historial nord-americà desaconsella les rialles. Estan documentades les desenes de vegades que Washington va intentar desfer-se de Fidel Castro i altres líders molestos.

UNA UNITAT D'ELIT

La por de Kim va augmentar comprensiblement des que va saber a principis d'any que els Estats Units i Corea del Sud estan formant una unitat d'elit per eliminar-lo amb rapidesa en cas de guerra. Tot el que està relacionat amb aquesta unitat, que estarà a punt a finals d'any, és prioritari per a Pyongyang. “Kim està absort a recollir informació sobre l'operació Decapitació a través de la seva agència d'intel·ligència”, assenyala l'espionatge sud-coreà. Aquesta unitat impedeix parlar de Kim com un paranoic: el perill existeix.

Les maniobres militars conjuntes anuals conegudes com a Foal Eagle de tropes sud-coreanes i nord-americanes ja van suggerir l'any passat el pla. Els exercicis van incloure simulacions d'atacs a instal·lacions militars i nuclears i una “operació de tallar el cap” a Kim Jong-un. Els 'marines' també van assajar desembarcaments a les costes nord-coreanes en ràpides operacions amfíbies. Encara més diàfanes han quedat les intencions aquest any amb la participació de la unitat 6 dels SEAL, coneguda per assassinar Ussama bin Laden.

AUGMENT DE LES MESURES DE SEGURETAT

L'amenaça també arriba de dins si fem cas de les informacions sense contrastar dels serveis d'intel·ligència occidentals i experts. El 2013 hi va haver tirotejos a la capital que alguns van vincular amb faccions de l'Exèrcit descontentes. Quatre mesos després es va apreciar un exagerat augment de la seguretat, amb vehicles blindats davant la vivenda oficial de Kim, senyals dels mòbils bloquejats en els seus actes públics per evitar l'activació de bombes i una alta presència de tropes als carrers fins i tot per als estàndards nacionals.

Els escassos desertors nord-coreans d'alta jerarquia militar han relatat variats atemptats contra Kim Jong-il, pare de l'actual dictador. Un d'ells, conegut com a Míster K, va parlar de dos: un home amb una arma automàtica que va ser capturat abans que pogués disparar i un altre que va estampar un camió de 20 tones contra el comboi de Kim Jong-il, salvat perquè viatjava en un altre vehicle. 

INFORMES DE TOTHOM

El desertor descrivia tres anys enrere un clima de paranoia i terror. Fins i tot els càrrecs més alts del partit són espiats i els informes setmanals amb les seves activitats acaben en mans del líder suprem.

Notícies relacionades

Les possibilitats d'un assassinat quirúrgic són escasses. Tots els que s'acosten a Kim Jong-un són escorcollats sense excepció i un triple cordó de guardaespatlles, agents de seguretat i policies el blinda en les seves aparicions públiques. Aquest corresponsal i altres periodistes occidentals van patir dos mesos enrere aquests malaltissos esforços per la seguretat abans de la inauguració d'un carrer presidit pel líder: toc de diana a les 4 de la matinada, diverses hores de revisions i prohibició de portar aigua, tabac o galetes de xocolata.

Pocs tirans s'han preocupat tant per la seva seguretat si acceptem les purgues com a barem. Kim va atendre 64 execucions públiques de presumptes traïdors en els nou primers mesos de l'any passat. Aquest ritme dobla el del seu pare, a qui difícilment consideraríem com a tebi. Ni tan sols el seu oncle i mentor, Jang Song-thaek, es va salvar de l'afusellament.