EL FUTUR D'EUROPA

El Regne Unit i la Unió Europea iniciaran aquest dilluns les negociacions del 'brexit'

Michel Barnier i David Davis confirmen oficialment que es reuniran per començar les negociacions de l'article 50 del Tractat de la UE

undefined38872221 britain s prime minister theresa may leaves after a meeting 170613200955

undefined38872221 britain s prime minister theresa may leaves after a meeting 170613200955 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit i la Unió Europea (UE) iniciaran dilluns les negociacions per a la sortida dels britànics del club comunitari, segons van confirmar ahir les dues parts, en un comunicat conjunt. El ministre britànic per al 'brexit', David Davis, i el cap negociador de la Comissió Europea, el francès Michel Barnier, «han acordat avui iniciar les negociacions de l’article 50, el dilluns 19 de juny», assenyalava la declaració. La cita, segons una font de Brussel·les, serà a les nou del matí, amb una primera conferència de premsa, prevista per a les quatre de la tarda.

La data havia sigut fixada informalment abans de la celebració de les eleccions generals anticipades al Regne Unit el dia 8. El resultat inesperat dels comicis, la pèrdua de la majoria absoluta per part dels conservadors, amb la qual May pensava reforçar el seu mandat i les dificultats de la primera ministra per formar un govern minoritari, vinculat als unionistes d’Irlanda del Nord, havien suggerit que la data s’endarreriria. Davant l’ambient caòtic que regnava a Londres, des de la capital comunitària es pressionava per no perdre més temps.  

DOS ANYS

May va activar la sortida el 29 de març i el procés de negociacions, de dos anys, s’haurà d’acabar a finals de març del 2019. La setmana passada, Barnier va recordar que havien passat gairebé tres mesos des d’aquella carta i no havia passat res. «No hem negociat, no hem progressat. Hem de començar aquesta negociació. Estem a punt per quan el Regne Unit estigui ell mateix a punt».

La primera ministra ha estat advocant per un 'brexit' dur i una ruptura contundent amb la UE, sacrificant l’economia al control de la immigració. El fiasco electoral li ha restat no obstant autoritat per imposar aquest model tan radical. Són molts els que dins dels tories exigeixen una sortida més flexible. Entre ells hi ha el mateix ministre de Finances, Philip Hammond, enfortit ara, i al qual May pensava cessar, si les eleccions haguessin sigut el gran triomf amb què comptava.  

EL DISCURS REIAL

Notícies relacionades

Davis havia confirmat que les negociacions començarien «la setmana que ve». Dilluns, havia indicat, seria gairebé impossible perquè coincidiria amb el discurs de la reina al Parlament, el ritual obligat després de les eleccions.  Aquest cerimonial ha sigut traslladat ara a dimecres.

Al fixar la data definitiva del discurs reial, May pressiona el Partit Unionista Democràtic (DUP) a tancar un pacte de govern, al qual fins ara els unionistes han estat posant condicions. May necessita els 10 diputats nord-irlandesos per poder governar, encara que sigui amb una mínima majoria de sis diputats.  L’acord amb el DUP està interferint en el fràgil equilibri de govern a Irlanda del Nord. May va rebre ahir a Downing Street una delegació del Sinn Féin. El seu president, Gerry Adams, s’oposa a aquesta coalició informal i va acusar la primera ministra «d’estar trencant l’acord de Divendres Sant».