Melania i Barron ja viuen amb Trump

La policia de Nova York podrà estalviar més de 127.000 dòlars diaris en seguretat

La primera dama calma el seu marit però també defensa ferma la seva agenda i la seva imatge

La família del president vivia a Nova York des de les eleccions. / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Alguns s'ho miren com una qüestió de justícia econòmica: que les arques públiques deixin de gastar-se els més de 127.000 dòlars diaris que costava mantenir la seguretat a la Torre Trump de Nova York. Altres, com l'esperança (¿utopia?) que Donald Trump estigui més tranquil i estabilitzat. La qüestió és que la primera dama dels Estats Units, Melania Trump, ha decidit finalment que ha arribat el moment d'instal·lar-se a la Casa Blanca i des de diumenge el president ja viu al 1600 de l'avinguda de Pennsilvània amb la seva tercera dona i Barron, el fill d'11 anys de tots dos.

Encara que la mudança s'havia anticipat per dimecres, dia del 71 aniversari del mandatari nord-americà, es va oficialitzar diumenge. Després de passar el cap de setmana al club de golf de Trump a Bedminster (Nova Jersey), la primera família va arribar a Washington en l'helicòpter presidencial, on també van viatjar els pares de l'exmodel eslovena de 47 anys, Viktor i Amalija Knavs, que han estat vivint amb la seva filla i el seu net a la Torre Trump i els han acompanyat els caps de setmana a Mar-a-Lago, a Florida. Poc després, la primera dama va penjar al seu compte oficial de Twitter una foto feta des de la Red Room de la residència presidencial acompanyada del missatge: “¡Esperant amb ganes els records que farem a la nostra nova casa! #diademudança”. I la seva portaveu, Stephanie Grisham, va confirmar que el trasllat “és oficial”.

La primera dama ha esperat 143 dies per fer el pas, que des del primer moment va dir que postergaria fins que Barron acabés el curs escolar a la Columbia Grammar and Preparatory School de Nova York. Ara s'han acabat les classes, han matriculat Barron perquè comenci a la tardor el sisè grau a la St. Andrews Epischopal School a Potomac (Maryland), un col·legi privat a prop de la capital que costa més de 40.000 dòlars a l'any, i comença la vida washingtoniana de la primera família. Els 'primers avis' en principi no s'instal·laran a la Casa Blanca, com sí que va fer la mare de Michelle Obama, Marian Robinson, per ajudar a cuidar Sasha i Malia, però s'espera la seva presència constant a Washington.

Alguns analistes tenen l'esperança que la nova etapa ofereixi una mica de calma en una Casa Blanca tumultuosa fins ara, de la qual al llarg dels primers quatre mesos i mig de presidència de Trump han sortit força informacions sobre guerres intestines i un president sovint frustrat, que s'entrega al consum en solitari d'hores de televisió i a les seves ja famoses (o infames) matineres diatribes a Twitter. “La seva arribada (de Melania) no aturarà cap investigació però en un moment en què aquesta presidència particular necessita un aire d'estabilitat hi pot contribuir”, deia fa uns dies a 'Politico' Katherine Jellison, professora d'història de la Universitat d'Ohio especialitzada en l'estudi de primeres dames. “La mudança ajuda a fer la impressió que el president està en un matrimoni estable i sòlid i que la seva vida casolana està controlada”.

Notícies relacionades

La capacitat de Melania Trump per frenar alguns instints del seu marit, no obstant, és limitada. Algunes vegades l'ha aconsellat en contra de la seva fúria tuitera i l'ha contingut, però moltes altres, no (diumenge mateix, després que s'ella instal·lés a la Casa Blanca, el president va tuitejar vídeos de la conservadora Fox que minimitzen el 'Russiagate' i la possibilitat d''impeachment'). Però a més, i sobretot, persones pròximes a la primera dama asseguren que ella s'enfada tant com el seu marit per la cobertura mediàtica negativa i defensa la seva imatge, la seva agenda i, sovint, les seves posicions més ultres, incloent el veto a l'entrada de musulmans i refugiats o, abans que fos president, la teoria conspiratòria que Barack Obama no va néixer als EUA.

Les fonts de la Casa Blanca i amics de la primera dama també intenten desfer la idea que Melania és reticent a exercir el seu paper. A 'Politico' insistien que discretament però atentament ha estat seguint el dia a dia polític de l'Administració i ho ha estat preparant tot per a la seva arribada a l'ala est. Ara està per veure en quines causes centra la seva activitat pública, encara que s'esmenten el treball amb veterans i les seves famílies. Del que va prometre en l'únic míting que va protagonitzar en campanya, lluitar contra el 'ciberbullying', per ara no n'hi ha notícies.