Macron, a la conquista de la majoria absoluta al Parlament

El president es beneficia a les legislatives de la dinàmica positiva de les presidencials i els escàndols a penes penalitzen el seu partit

 

  / AP / Christophe Petit-Tesson

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

França celebra avui la primera volta de les eleccions legislatives que decidiran el color polític de l’Assemblea Nacional durant els pròxims cinc anys. Un mes després de portar-lo a l’Elisi, els electors podrien donar al president Emmanuel Macron, alguna cosa més que la còmoda majoria parlamentària que necessita per tirar endavant el seu ambiciós programa reformista.

    

Segons un sondeig d’Ipsos per a France Télévisions i Radio France divulgat divendres passat, la formació del president, La República en Marxa (LRM), i els seus aliats centristes del MoDem aconseguirien, amb el 31,5% d’intenció de vot, entre 397 i 427 dels 577 escons de la Cambra baixa, és a dir superarien els 289 diputats necessaris per obtenir la majoria absoluta.

    

Macron es beneficia de la dinàmica positiva de les presidencials, de la bona imatge que projecten els seus primers passos a l’Elisi, especialment en l’àmbit diplomàtic, i d’un context inèdit a França des del 1958 que la seva victòria ha contribuït a crear.

    

Ni tan sols els escàndols que esquitxen diversos ministres per nepotisme o sospites d’irregularitats semblen alterar l’estat de gràcia del qual  gaudeix la formació del president. Divendres, la fiscalia va anunciar que investigarà el MoDem per esbrinar si va fer servir els seus assistents parlamentaris per treballar al partit i no a Estrasburg.

    

L’oferta política de Macron per esborrar les fronteres entre esquerra i dreta, i la seva aposta per una renovació de mètodes i cares, ha eliminat del mapa els dos partits tradicionals –socialdemòcrates i conservadors– que s’han succeït en el poder durant els últims 40 anys.

    

Macron ha aplicat en la formació de govern la mateixa recepta usada en la campanya de les presidencials per recompondre totalment el paisatge polític francès. Ha escollit un primer ministre de dretes al capdavant d’un Gabinet integrat per membres procedents de l’esquerra, del centre i de la societat civil.

    

L’estratègia del president es prolonga ara en les legislatives amb un resultat que s’acosta molt a un autèntic tsunami, tenint en compte els sondejos. «Tindrem molts diputats, gairebé massa», reconeixia el mateix Macron, segons revela Le Canard Enchainé.

La dreta, partida

Davant d’aquesta previsible majoria, la resta de formacions polítiques es repartiran les engrunes i es veuran obligades a iniciar una llarga travessia pel desert. Els Republicans, juntament amb la Unió de Demòcrates i Independents (UDI) obtindrien entre 95 i 115 diputats (ara en tenen 226) amb un percentatge de vot del 22%.

    

Però el macronisme pot provocar una escissió en la formació gaullista. La derrota del seu candidat, François Fillon, quan fa amb prou feines un any es veia ocupant l’Elisi, ha obert una fractura que la presència a l’Executiu de dos membres de l’ala moderada del partit –el primer ministre, Edouard Philippe, i el ministre d’Economia, Bruno Le Maire– no ha fet més que aprofundir.  El futur grup parlamentari es podria dividir entre els que veuen veuen compatibles les seves polítiques amb les de Macron i els que s’escoren cap a una dreta extrema.

    

El Front Nacional, que es llepa les ferides de la derrota de Marine Le Pen i està embrancat en un debat sobre si ha de mantenir o no al seu programa la sortida de França de l’euro, té una estimació de vot del 18%, cosa que es traduiria en una forquilla d’entre 5 i 15 diputats. El seu objectiu és aconseguir grup parlamentari propi (15 diputats).

    

Mentrestant, l’atractiu que la Fran­ça Insubmisa va exercir en l’e­lectorat d’esquerres durant les presidencials s’ha evaporat. La formació de Jean-Luc Mélenchon tindria l’11% de les paperetes, entre 11 i 21 escons. A Mélenchon podria passar-li factura la seva incapacitat per aconseguir acords amb el Partit Comunista i la negativa a demanar obertament el vot per a Macron davant de  Marine Le Pen a la segona volta de les presidencials.

Perill per als socialistes

En una situació extremadament perillosa es troba el Partit Socialista. Fins al punt que el seu primer secretari, Jean-Christophe Cambadélis, veu trontollar el grup parlamentari. El sondeig d’Ipsos li atorga el 8% dels vots i juntament amb els seus aliats obtindria entre 22 i 32 seients. Aquest resultat convertiria el partit de François Hollande en una força parlamentària pràcticament residual si es té en compte que l’actual grup socialista a l’Assemblea té 284 membres.

Notícies relacionades

    

De moment, ni els primers escàndols ni l’anunci de les primeres mesures semblen penalitzar el partit de Macron. Però s’haurà d’esperar que tanquin els col·legis electorals per saber-ho amb certesa.