La crisi política del Brasil

Temer evita de moment la destitució com a president del Brasil

El dirigent és delarado innocent d'irregularitats en la campanya del 2014

mbenach38680315 brazil s president michel temer attends the brazil investmen170531133756

mbenach38680315 brazil s president michel temer attends the brazil investmen170531133756 / PAULO WHITAKER

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Michel Temer va respirar alleujat, almenys divendres a la nits. L’anunciada destitució no va tenir lloc. El Tribunal Superior Electoral del Brasil (TSE), en una votació dividida i no exempta de tensió, va considerar que el president interí no és culpable de les maneres fosques de finançament de la campanya electoral que el va portar al poder el 2014.

El Brasil ha esquivat una crisi política. «Hi ha hagut un ampli debat i ha prevalgut la justícia de manera absoluta», va dir Temer. Els esforços del jutge instructor de la causa, Herman Benjamin, no van ser suficients per donar per tancada l’accidentada gestió de Temer. Va pesar, entre altres coses, la declarada amistat que manté amb el mandatari amb el president del TSE, GIlmar Mendes.

A parer seu, «és millor mantenir un Govern roí i mal escollit que tirar a terra l’estabilitat del país». Anticipant-se a les crítiques de l’oposició, va afegir: «I que  ningú em vingui a donar una lliçó perquè jo també vull combatre la corrupció. Però necessitem analitzar aquest cas basant-nos en la Constitució».

Tres jutges que li deuen el càrrec a Mendes el van seguir finalment en la seva solidaritat amb Temer i el van acabar blindant en aquesta causa. Durant la lectura del seu vot, el ministre Napoleon Nunes Maia va comparar el president del TSE amb Ponç Pilat.

Notícies relacionades

Però Temer és lluny d’haver esquivat els perills d’una destitució. La Policia Federal va entregar a la defensa del president interí un qüestionari amb 84 punts del Tribunal Suprem Federal en el marc de la investigació oberta pels presumptes delictes de corrupció passiva, obstrucció a la justícia i associació il·lícita. La majoria de les preguntes tenen a veure amb l’àudio que va gravar de manera secreta el magnat de la carn Joesley Batista, propietari de l’empresa JBS, durant una conversa amb l’home que va substituir Dilma Rousseff.

Però, d’acord amb la premsa paulista, també hi ha en aquell llarg llistat preguntes sobre un dels seus més pròxims assessors, l’exdiputat Rodrigo Rocha Loures, militant de l’oficialista Partit del Moviment Demòcrata Brasiler (PMDB),  pres i filmat amb una maleta amb 150.000 dòlars. Segons les delacions premiades d’executius de JBS  –maleïdes per Mendes al seu al·legat-, Rocha Loures hauria sigut designat directament per Temer per rebre suborns de l’empresa a canvi de favors. 

Temes:

Michel Temer