LEGISLATIVES AL REGNE UNIT

May perd la majoria absoluta i queda afeblida de cara a la negociació del 'brexit'

Amb 633 escons assignats, els conservadors n'obtenen 306 i els laboristes milloren els seus últims resultats

El revés electoral augura noves guerres internes en el partit governant i compliquen la situació política a la Gran Bretanya i fins i tot les negociacions de la sortida de la UE

Queda debilitada de cara a la negociació del ’brexit’ / VÍDEO: EFE

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May mirava divendres a última hora de recompondre els trossos trencats d’un nou fiasco dels conservadors britànics a les urnes. Les eleccions anticipades amb què aspirava a reforçar el seu mandat de cara al 'brexit' han acabat en desastre. May ha segellat la seva sort i el seu descrèdit com a líder. Tot apunta que difícilment seguirà en el càrrec a la tardor. 

Els conservadors van guanyar els comicis, però van perdre la majoria absoluta que ostentaven. Amb 649 escons assignats, a falta de només un, en van obtenir 318 i es van quedar a vuit dels 326 necessaris per al control de la Cambra. May haurà de comptar per governar amb el Partit Democràtic Unionista, que va obtenir 10 diputats. Un pacte informal i transitori, del qual no hi ha detalls.

TRET AL CAP

Els conservadors estan furiosos amb May per la gratuïtat d’aquest cop, quan tenien una majoria de 17 diputats i no feien cap falta les eleccions. «No ens hem disparat en un peu. Ens hem disparat al cap», va declarar el diputat 'tory' Nigel Evans. A última hora, May va acabar demanant perdó, no al país, sinó als seus col·legues, que ara es queden a l’atur. «Òbviament, volia un resultat diferent la nit passada. Ho sento per tots els col·legues que perdran els seus escons i no s’ho mereixien. Per descomptat, reflexionaré sobre el que ha passat». Les absurdes eleccions han costat 130 milions de lliures als contribuents.

El líder laborista, Jeremy Corbyn, va demanar la dimissió de la primera ministra. «Jo consideraria que (la pèrdua d’escons) és suficient per anar-me’n, i deixaria pas a un Govern que sigui verdaderament representatiu de tota la gent d’aquest país», ha assenyalat. Corbyn ha superat totes les expectatives i els pronòstics dels sondejos, la premsa i dels seus propis diputats. Els laboristes han aconseguit 261 escons, 29 més que en l’anterior legislatura. És el millor resultat per al partit des de la victòria de Tony Blair el 1997. 

Corbyn s’ha ofert per dirigir un govern minoritari i si bé la seva oferta no ha sigut acceptada, el resultat el reafirma com a líder. El missatge antiausteritat de la seva campanya va calar entre una ciutadania que veu deteriorar-se la sanitat i disminuir les ajudes socials i els sous amb els conservadors. El vell esquerrà, amb un programa ple d’esperança i poques dades sobre costos, va trobar un suport massiu en els joves. El 57% afirmaven donar-li suport en els últims sondejos.

Les eleccions van aglutinar molts dels que desitjaven la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. Hi va haver vots de venjança pel que va passar fa un any, una altra aposta estúpida del llavors 'premier tory' David Cameron. May, en una breu declaració a la porta de Downing Street, va confirmar que es manté el calendari de les negociacions del 'brexit'. Però la qüestió ara és si li queda autoritat per representar el Regne Unit. Els defensors del 'brexit' volen donar impuls al procés sense dilació, per por que perdi empenta. 

DIFÍCIL

El ministre per al 'brexit', David Davis, ha reconegut en el seu entorn, que, amb aquests resultats, serà molt difícil seguir defensant la sortida de la unió duanera i del mercat únic. El que va ser líder de l’UKIP, Nigel Farage, considera que «el 'brexit' està en perill» i pensa tornar a primera línia del combat polític. «L’article 50 s’ha posat en marxa i estem en ruta. May ho ha posat tot en perill. Fins i tot David Davis ha començat a fer concessions», va declarar inquiet. El partit que va fundar, l’UKIP, no va aconseguir ni un diputat. El seu líder, Paul Nuttall, va presentar la dimissió.

May ha obtingut menys escons dels aconseguits per David Cameron el 2015. Va voler humiliar Corbyn i ha sigut ella la humiliada. Crispada, amb el seu marit  al costat, va realitzar una breu declaració a Downing Street, després de fer una visita protocol·lària a la reina. Va ser un missatge com si no hagués passat res, en què va anunciar que formaria un nou govern per als pròxims cinc anys. El seu temps serà bastant més breu. Uns resultats tan pèssims només porten noves guerres internes al Partit Conservador i compliquen la situació política al Regne Unit. El que es pot esperar és un complot aquest estiu, amb  nou líder i primer ministre a la tardor, coincidint potser amb la conferència anual.

Notícies relacionades

A última hora, May va confirmar que mantindrà en els seus llocs cinc dels principals ministres del seu gabinet, David Davis, a la cartera del 'brexit', Philip Hammond a Finances, Boris Johnson a Exteriors, Michael Fallon a Defensa i Amber Rudd, que va estar a punt de perdre l’escó, a Interior.

LA BALANÇA

La lliura va caure més del 2% al conèixer-se  que May governaria en minoria. Al final del dia, havia perdut al voltant de l’1,5% davant l’euro i el dòlar. La realitat és que a la City no seduïa cap dels dos candidats, però l’opció de Corbyn semblava descartada. Ara el que inquieta és la falta de poder de May, la seva precarietat al capdavant de l’Executiu i també la seva debilitat per conduir el 'brexit'.