Comey revela que Trump el va pressionar perquè "deixés passar" part de la investigació sobre Flynn

L'exdirector de l'FBI qualifica de "molt preocupant" la petició, que amenaça la independència de l'agència

Confirma també que el president li va exigir "lleialtat" i netejar el seu nom públicament

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’ombra de l’obstrucció a la justícia plana amb intensitat cada cop més implacable sobre el president dels EUA, Donald Trump. Hores abans que comparegui avui davant el Comitè d’Intel·ligència del Senat James Comey, el director de l’FBI a qui Trump va fulminar enmig de la investigació del Russiagate, aquest òrgan va penjar ahir el testimoni que ja ha enviat. En aquest, Comey assegura que Trump el va pressionar per «deixar passar» la investigació sobre Michael Flynn, l’assessor de seguretat nacional que va haver de dimitir després de tan sols tres setmanes en el càrrec per mentir sobre les seves converses amb l’ambaixador de Rússia a Washington.

«És un bon home i ha passat per molt. Espero que puguis trobar la manera de deixar passar això, de deixar passar Flynn», assegura Comey que li va dir Trump en una reunió el 14 de febrer al Despatx Oval, on el president havia fet que es quedessin sols. 

Comey assegura en el seu testimoni que no va interpretar que el president li estigués demanant que abandonés tota la investigació sobre Flynn (només la de les mentides sobre les seves converses amb l’ambaixador) ni tampoc sobre la ingerència de Rússia en les eleccions nord-americanes ni la de la potencial col·lusió de membres de la seva campanya amb Moscou. Tot i així, Comey diu que va interpretar la petició com a «molt preocupant, donat el paper de l’FBI com una agència d’investigació independent».

L’exdirector de l’FBI també assegura que poc després d’aquella conversa «va implorar» al fiscal general, Jeff Sessions, que evités que es tornessin a produir comunicacions directes del president amb ell. L’FBI depèn del Departament de Justícia, que dirigeix Sessions, que temps després (per a empipament de Trump) va decidir recusar-se de tota investigació sobre Rússia.

TOT REGISTRAT / Els set folis preparats per Comey es basen en notes que va prendre després de cada una de les seves converses amb el president, tres en persona i sis per telèfon, un registre que reconeix que no va fer mentre va ocupar el càrrec sota el mandat de Barack Obama. I inclouen altres revelacions que confirmen informacions de premsa publicades fins ara amb fonts anònimes. L’exdirector de l’FBI, per exemple, confirma que en un sopar el 27 de gener Trump li va demanar lleialtat. «Necessito lleialtat, espero lleialtat», diu Comey que van ser les paraules del mandatari. I afegeix: «Vaig reaccionar sense moure’m, parlar o canviar la meva expressió durant l’estrany silenci que va seguir».

Notícies relacionades

Trump va tornar a reclamar-li lleialtat en aquell mateix sopar, i Comey li va contestar prometent-li «honestedat». Llavors Trump va dir: «Això és el que vull, lleialtat honesta», i Comey l’hi va prometre. Això sí, en el seu testimoni Comey aclareix que «és possible» que entenguessin «lleialtat honesta de forma diferent», però va decidir que «no seria productiu» debatre més.

L’únic consol que pot trobar Trump és que Comey confirma que el va informar en diverses ocasions que el president personalment no estava sent investigat per l’FBI. Però sembla poc a què agafar-se. El testimoni de Comey també parla d’una conversa telefònica el 30 de març en què el president va descriure la investigació del Russiagate com un «núvol que estava afectant la seva capacitat d’actuar pel país» i va preguntar a Comey «què es podia fer per eliminar aquest núvol». En aquella conversa, Trump li va dir que «esperava que trobés una manera de fer públic» que no era investigat. L’11 d’abril, Trump va tornar a trucar a Comey i va preguntar què havia fet respecte a aquesta petició. Va ser l’última vegada que van parlar. El 9 de maig, el president el va destituir.