atemptat terrorista a l'iran

L'Estat Islàmic s'atribueix el doble atac a Teheran que causa 13 morts i diversos ferits

Homes armats han disparat al Parlament iranià i almenys un s'ha immolat al mausoleu de l'aiatol·là Khomeini

Almenys hi ha 12 morts i més de 39 ferits després dels atacs. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El grup gihadista Estat Islàmic (EI) ha complert les seves amenaces contra l’Iran i va llançar ahir dos atacs al cor d’aquest país, és a dir, a la capital, Teheran. Els atemptats, que es van produir en dos llocs molt simbòlics, el Parlament iranià i el mausoleu de l’aiatol·là  Ruhul·là Khomeini, fundador de la República Islàmica, van matar almenys 13 persones i en van ferir 42, segons van informar els serveis d’emergència.

Al Parlament van ser assassinades 11 persones, entre elles dos guàrdies, i al mausoleu, un empleat. Els sis atacants van morir per trets de guàrdies o es van immolar. Segons mitjans locals, entre ells hi havia una dona.

Els atacs es van iniciar cap a les 10.30 del matí, quan quatre homes vestits de dones –segons diversos testimonis– i armats amb fusells automàtics i explosius van irrompre al Parlament, al centre de Teheran. En l’assalt, que va durar unes quatre hores en què es van sentir trets i explosions, els atacants van agafar ostatges i la policia va evacuar gent per les finestres.

L’assalt al mausoleu de Khomeini, al sud de Teheran, va començar a les onze del matí i va durar una hora i mitja. Dos atacants van penetrar al mausoleu, que és destí de pelegrins i turistes, i un d’ells va detonar uns explosius. Un supervisor del recinte, Mohammad Ali Ansari, va explicar que els terroristes van començar «a disparar indiscriminadament, sense un objectiu».

El Ministeri d’Intel·ligència va informar que les forces de seguretat havien detingut a Teheran una tercera cèl·lula gihadista que anava a cometre un altre atac. A la ciutat es van reforçar les mesures de seguretat dels edificis públics i el Govern es va reunir d’urgència.

L’Estat Islàmic (EI) va reivindicar els atemptats a través de l’agència Amaq i va difondre un vídeo de 24 minuts en què es veu un home mort al terra del Parlament mentre un dels atacants crida: «¡Gràcies a Déu! ¿Creieu que ens en anirem? Ens quedarem aquí, si Déu vol».

AMENACES

Aquests atacs són els primers que es produeixen a la capital iraniana en més d’una dècada. L’Iran havia aconseguit evitar-los fins ara malgrat les amenaces de l’EI, que a finals de maig va difondre un vídeo en farsi anunciant atemptats. Les autoritats iranianes havien informat del desmantellament de diverses cèl·lules vinculades a aquest grup.

Notícies relacionades

Durant la campanya de les eleccions presidencials, el maig passat, el president iranià, Hassan Rohaní, va al·ludir a les amenaces. Rohaní va assegurar ahir que el seu país «derrotarà el terrorisme amb unitat» i va fer una crida a «la cooperació regional i internacional» per aconseguir-ho.

Els atacs han tingut lloc dues setmanes després que el president dels Estats Units, Donald Trump, defensés a Riad, la capital saudita, la necessitat d’«aïllar l’Iran». Aquest país de majoria xiïta és el gran rival de l’Aràbia Saudita (sunnita wahhabita). El rei saudita Salman ha acusat l’Iran de «disseminar el terrorisme global», però molts iranians veuen Riad com un dels principals suports de grups com l’EI. Els Guardians de la Revolució de l’Iran –cos militar d’elit– han vinculat els atemptats amb els EUA i l’Aràbia Saudita.