"Castiguen Qatar per haver recolzat les primaveres àrabs"

L'ambaixador qatarià a Madrid nega les acusacions que el seu país finança el terrorisme islàmic

3
Es llegeix en minuts
Antonio Baquero
Antonio Baquero

Periodista

ver +

L'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, el Iemen, Bahrain, Egipte, Líbia i les Maldives van anunciar aquest dilluns que trencaven les seves relacions diplomàtiques amb Qatar amb l'argument que aquest país recolza el terrorisme. L'ambaixador qatarià a Espanya, Mohammad al-Kuwari, defensa el seu país i assegura que, amb aquestes sancions, l'Aràbia Saudita vol impedir que Qatar segueixi tenint una política exterior independent.

-¿Per què creu que aquests països han trencat relacions amb Qatar?

-Perquè Qatar està creant un model civilitzat i humà a la regió del Golf. Hem construït projectes de desenvolupament, celebrarem grans esdeveniments esportius, tenim mitjans de comunicació punters. Hi ha qui vol convertir Qatar en un boc expiatori de tots els fracassos a què s'enfronta la regió: el Iemen, Síria, l'Iraq, Líbia,… I també volen que Qatar pagui el preu del seu suport als pobles àrabs durant les revoltes de la primavera àrab. Per això, Qatar ha sigut objecte d'una campanya maliciosa i de difamació basada en manipulacions i informacions falses. Aquestes mesures no estan justificades. Es fonamenten en calúmnies que no se sostenen amb cap evidència.

-¿Qatar finança el terrorisme?

-No. Qatar és un país petit que busca l'estabilitat. Qatar compleix amb el seu deure en la lluita contra el terrorisme. Som membres de l'aliança internacional contra el Daesh (acrònim en àrab de l'Estat Islàmic). ¿Com podem recolzar el terrorisme i tenir al mateix temps al nostre territori una base nord-americana que és clau en la lluita contra el terrorisme a la regió? Els nord-americans saben que aquestes acusacions no tenen cap base. A més, Qatar va decretar lleis per lluitar contra el terrorisme i col·labora de forma contínua amb l'FBI i la CIA. Qatar, això sí, considera fonamental buscar les raons i les arrels del terrorisme. No n'hi ha prou amb lluitar contra el terrorisme militarment i no anar a les causes. 

-Sembla que en aquestes sancions l'Aràbia Saudita porta la veu cantant. ¿Els castiga per tenir una política exterior independent?

-Totalment. Aquí el que molesta és que Qatar té una política exterior independent i volen que l'abandoni. L'Aràbia Saudita vol pressionar Qatar perquè adoptem la seva línia. Nosaltres, com a membres del Consell de Cooperació per als Estats Àrabs del Golf, volem un diàleg. L'Aràbia Saudita, en canvi, vol un monòleg. 

-¿Com respondrà Qatar a aquest conjunt de sancions?

-Tenim esperança en una solució per sortir d'aquesta crisi. Kuwait està intentant mediar. Aquesta crisi afecta tots els països de la zona. També l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. No hi ha cap base per a aquesta campanya maliciosa. 

-¿Aquestes sancions són un càstig saudita per les bones relacions de Qatar amb l'Iran, el seu gran rival a la regió?

-Qatar té una relació normal amb l'Iran. Qatar comparteix amb l'Iran un camp de gas natural que és un recurs molt important per a l'economia qatariana. Nosaltres tenim establert un diàleg clar amb l'Iran, sobre les seves polítiques i les seves ingerències en altres països. Però Qatar creu que és a través del diàleg com es poden solucionar aquests problemes. La nostra regió ha patit diverses guerres de les quals ningú ha sortit victoriós. Qatar creu que el diàleg amb l'Iran promourà els interessos dels països del Golf.

Notícies relacionades

-¿Com descriuria, en el context actual, la relació de Qatar amb l'Iran?

-Nosaltres sempre posem l'exemple de Finlàndia. Durant la guerra entre els EUA i l'URSS, Finlàndia va adoptar una posició de no confrontació amb l'URSS. I aquesta és la nostra posició. Nosaltres sabem que l'Iran és un país que pot crear molts problemes. Però hi ha d'haver diàleg amb l'Iran. L'Aràbia Saudita ens acusa d'haver-nos convertit en aliats de l'Iran, però per a nosaltres el més important són els països del Golf.