Tres suïcides provoquen una altra massacre a l'Afganistan en un funeral

Fonts hospitalàries eleven a 19 el nombre de morts en les explosions, mentre que el govern rebaixa la xifra a sis

zentauroepp38723599 kab01  kabul  afghanistan   03 06 2017   people run after an170603190726

zentauroepp38723599 kab01 kabul afghanistan 03 06 2017 people run after an170603190726 / JAWAD JALALI

1
Es llegeix en minuts

Una sèrie d’explosions a Kabul van acabar ahir amb la vida d’almenys 19 persones que assistien al funeral per una de les víctimes mortals dels enfrontaments que es van registrar divendres entre policies i manifestants que protestaven per la incapacitat del Govern per posar fi a la violència gihadista.

Segons les autoritats, tres suïcides van fer esclatar els seus cinturons d’explosius enmig del funeral, al qual havia assistit el cap del Govern afganès, Abdul·là Abdul·là, i el ministre d’Exteriors, Salahuddin Rabbani, ja que un dels cinc morts en els disturbis de divendres era el fill d’un senador.

«Els atacants suïcides han pres posicions entre les persones que resaven, això mostra la gravetat del crim del covard enemic», va dir Abdul·là en conferència de premsa.

L’Hospital d’Emergència Italià de Kabul va calcular que hi havia hagut 19 víctimes mortals i 16 ferits en les explosions durant el funeral, segons va informar l’agència Reuters. El Ministeri de l’Interior afganès va rebaixar la xifra de morts a sis i la dels ferits a 87. 

Els atemptats d’ahir se sumen al brutal atemptat perpetrat amb un camió bomba dimecres passat i en el qual van morir 90 persones, la gran majoria civils, i 453 van resultar ferides. 

CARRETERES TALLADES

La capital afganesa s’havia llevat ahir amb una tensa calma. Les autoritats havien tallat totes les carreteres d’accés al centre de la ciutat i prohibit les manifestacions i grans reunions anticipant una possible amenaça terrorista.

L’escalada de violència que viu el país ha creat fortes divisions al si del Govern del president Aixraf Ghani, així com entre les diferents faccions rivals. Ghani va fer una crida a la unitat. «El país està sent atacat. Hem de ser forts i mantenir-nos units», va escriure al seu compte de Twitter. 

Notícies relacionades

«El president Aixraf Ghani condemna l’atroç atemptat contra els que enterraven el mort. El país està sota un atac, hem de ser forts i (mantenir-nos) units», va indicar el Palau Presidencial.

Els incidents d’aquesta setmana podrien debilitar encara més el Govern d’Unitat de Ghani i Abdul·là, que es van enfrontar el 2014 en unes polèmiques eleccions esquitxades per acusacions de frau i van acabar amb un pacte a contracor després de la intervenció dels Estats Units.