La batalla de Marawi

Els islamistes ja fa 11 dies que resisteixen el setge de l'Exèrcit filipí en una ciutat del sud del país

L'atac suposa un salt qualitatiu en l'organització i la capacitat de lluita de l'EI a la regió

monmartinez38709105 fr20 marawi  filipinas   02 06 2017   un soldado filipino pa170602184038

monmartinez38709105 fr20 marawi filipinas 02 06 2017 un soldado filipino pa170602184038 / FRANCIS R MALASIG

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

No és nou el terrorisme islamista al Sud-est Asiàtic, que ha patit atemptats com el que va deixar més de 200 morts a l’illa indonèsia de Bali el 2002. Però és la ciutat filipina de Marawi la que marca el salt qualitatiu. Deixar bombes en zones turístiques no exigeix gaire esforç. Resistir 11 dies l’Exèrcit d’elit filipí, sí.

Centenars de militants en la nebulosa òrbita de l’Estat Islàmic (EI) continuen atrinxerats al barri cèntric de Marawi i entaulen una acarnissada batalla casa per casa contra l’Exèrcit. Rodrigo Duterte, el president filipí conegut per la seva falta de tebior, hi ha enviat les millors tropes, vehicles blindats i helicòpters d’atac. Els morts són gairebé 200: 19 civils, 120 gihadistes i 36 militars.

Duterte ha decretat per als dos mesos vinents la llei marcial a tota l’illa meridional de Mindanao, on viuen més de 20 milions d’habitants, i ha promès que l’ampliaria a la resta del país si calgués. La llei marcial torna els pitjors records de la dictadura de Ferdinand Marcos.

VAN EXECUTAR A ELS QUI NO SABIEN L'ALCORÀ

Manila no ha complert la promesa d’acabar la 'neteja' i es tem que alguns militants puguin reprendre la batalla en una ciutat veïna, refugi del gruix dels 200.000 habitants de Marawi. El setge va començar el 23 de maig amb l’arribada de centenars de gihadistes que van cremar hospitals, esglésies i col·legis, van alliberar presos i van executar els civils que desconeixien els versos de l’Alcorà.

L’atac va ser la resposta a l’intent de l’Exèrcit de capturar Isnilon Hapilon, el filipí líder de l’EI al Sud-est Asiàtic. Hapilon està vinculat a Abu Saiaf, grup especialitzat en el segrest i en ocasions l’execució d’estrangers. El grup va decapitar un ostatge alemany l’any passat i dos de canadencs l’anterior.

ATAC EN MASA

Notícies relacionades

Manila sospita que Hapilon, que encara aguanta a Marawi, va llançar una crida al grup islamista Maute. I centenars de gihadistes d’una desena de nacionalitats van arribar en massa a la ciutat, un signe que les Filipines s’enfronten a alguna cosa més greu que les cèl·lules locals desorganitzades.

Els experts assenyalen l’illa de Mindanao com a feu gihadista. De majoria musulmana, és una excepció en el país més catòlic d’Àsia. Està considerat un territori d’independentistes d’extrema esquerra, gihadistes, contrabandistes, segrestadors i bandits de tota mena. En aquest poti-poti, amanit per l’extrema pobresa, amenaça l’EI d’establir la seva base d’operacions asiàtica.