TERRORISME A L'AFGANISTAN

Almenys 90 morts i més de 460 ferits en un atemptat a Kabul

Els terroristes han fet esclatar un camió bomba al costat de la zona d'ambaixades i d'edificis del Govern

Almenys 80 persones mortes i 350 ferits en un atemptat amb cotxe bomba al barri diplomàtic de Kabul / RAHMAT GUL-AP / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

Almenys 90 persones van morir i 463 més van resultar ferides ahir en un atemptat perpetrat amb un camió cisterna bomba en una zona de Kabul (Afganistan) on hi ha diverses ambaixades, el palau presidencial i altres edificis del Govern afganès. La majoria de la víctimes són civils, entre ells dones i nens. «Ha sigut un camió bomba a prop de l’ambaixada d’Alemanya, però hi ha altres edificis governamentals a la zona. És difícil dir quin era l’objectiu», va afirmar Bassir Mujahid, portaveu de la policia de Kabul. La fumera causada per l’explosió es podia veure a distància sobre el palau presidencial i les ambaixades.

La gran majoria de víctimes són civils afganesos. A l’hora en què es va produir l’explosió, al matí, aquella zona està molt concorreguda per gent que es dirigeix a la feina o nens que van a l’escola. Entre els ferits hi ha diversos treballadors de l’ambaixada alemanya, i un guàrdia de seguretat afganès va morir, segons va confirmar a Twitter el ministre alemany d’Exteriors, Sigmar Gabriel. També van resultar ferits lleus 11 contractistes nord-americans.

NO HI HA VÍCTIMES ESPANYOLES

Per la seva part, el Ministeri espanyol d’Afers Estrangers va confirmar ahir que ni el personal de l’ambaixada espanyola a Kabul ni els locals contractats s’havien vist afectats per aquesta explosió, que es va produir cap a les 8.25 hora local (3.55 GMT) al Districte Policial 10, a prop de la plaça Zanbaq, en una zona pròxima a les ambaixades d’Alemanya, Turquia i el Japó, va precisar un altre representant ministerial, Wahidullah Majroh.

Mujahid va afegir que les primeres investigacions apunten que el vehicle, un petit camió cisterna, va ser carregat d’explosius i detonat. Al tancament d’aquesta edició cap grup s’havia atribuït l’atac. En un comunicat, els talibans van negar estar darrere la massacre.

La potent detonació, que es va sentir a diverses zones de la ciutat, es va registrar en ple Ramadà i en hora punta d’entrada als edificis d’oficines i a les escoles, ja que durant aquest mes sagrat la gent comença a treballar una hora més tard. Al voltant d’una trentena de vehicles que circulaven pel lloc van patir l’impacte de l’esclat, segons fonts policials.

ESPIRAL DE VIOLÈNCIA

Notícies relacionades

El president de l’Afganistan, Axraf Gani, va demanar la setmana passada a tots els grups insurgents que respectessin el Ramadà i aturessin les seves accions armades. Però diumenge passat, primer dia d’aquest mes sagrat, els talibans van cometre un atemptat amb cotxe bomba en una parada d’autobús a Khost (sud-est), que va causar 13 morts i 8 ferits.

La massacre d’ahir és una de les més greus que ha viscut en els últims mesos l’Afganistan, on la violència terrorista ha anat en augment des de començament d’any. Els dos últims atacs d’envergadura amb bomba a Kabul –l’últim d’ells a principis de mes i que van tenir lloc també a l’àrea diplomàtica– van ser reivindicats per Estat Islàmic (EI).