Trump endureix a cop de tuit l'enfrontament amb Alemanya

El president dels EUA denuncia el desequilibri comercial i l'aportació alemanya a l'OTAN

El seu portaveu diu que la relació amb Merkel "és bastant increïble, s'avenen molt i ell la respecta molt"

monmartinez38606308 nato79 bruselas  b lgica  25 05 2017    i d  el presidente e170525190124

monmartinez38606308 nato79 bruselas b lgica 25 05 2017 i d el presidente e170525190124 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

A cop de tuit, Donald Trump va escalar ahir la tensió amb Alemanya. El missatge, esquitxat de l’habitual to del president nord-americà en què barreja denúncia i amenaces no concretes, confirma el debilitament vertiginós d’una relació bilateral assumit per Berlín i que planteja canvis sísmics en l’equilibri transatlàntic de les últimes dècades.

«Tenim un dèficit comercial GEGANT amb Alemanya i ells paguen MOLT MENYS del que haurien de pagar a l’OTAN i (en despesa) militar», va escriure Trump fent servir aquestes majúscules que a les xarxes equivalen a crits. «Molt dolent per als Estats Units», va afegir, abans de tancar el missatge amb el críptic: «Això  canviarà».

Són evidents les limitacions de 140 caràcters per aprofundir, tant en les crítiques com en les possibles mesures en què estan pensant Trump o Peter Navarro, l’assessor econòmic de la Casa Blanca que és arquitecte de la seva filosofia de nacionalisme i proteccionisme econòmic. En el seu tuit, no obstant, el mandatari deixa clara l’animadversió particular amb Alemanya. I si el seu pas recent per les cimeres de l’OTAN i del G-7 ja van obligar a començar a pensar en un nou alineament global en qüestions com la lluita contra el canvi climàtic o la defensa, és el duel entre Washington i Berlín el que centra ara l’atenció.

Va ser Merkel la que públicament va obrir el foc el cap de setmana, quan en un acte de campanya a Munic després de les trobades amb Trump a Brussel·les i Taormina va declarar que «els temps en què podíem comptar completament amb altres queden ja una mica lluny» i, incloent també en el seu missatge referències a les tensions amb el Regne Unit de Theresa May i del brexit, instava els europeus a «lluitar pel nostre futur i pel nostre destí».

«DESTRUCTOR DE VALORS OCCIDENTALS»  

Des d’aleshores, Merkel ha repetit en almenys dues ocasions les seves declaracions però acompanyant-les amb recordatoris que és una «convençuda» defensora del «trasatlanticisme», i ahir va insistir que les relacions bilaterals amb Washington són «de destacada importància». Però la veda s’ha obert a Alemanya. El socialdemòcrata Martin Schulz va acusar Trump de ser «el destructor de tots els valors occidentals» i va fer una crida a plantar-li cara, incloent en el que ha dit la «lògica armamentista fatal que pretén imposar».

Notícies relacionades

Alemanya destina l’1,2% del seu PIB a Defensa, lluny del 2% que té marcat l’OTAN i del 3,61% dels Estats Units i Trump no centra només en Berlín la reclamació de més aportacions. En el que sí que posa el focus especialment és en la desequilibrada balança comercial i en les polítiques econòmiques i monetàries germàniques, que encara que amb menor intensitat ja havia posat també en la diana de les crítiques l’Administració del seu predecessor, Barack Obama.

Alemanya té el superàvit comercial més elevat del planeta, de més d’un quart de bilió d’euros el 2016, mentre que els EUA acumulen un dèficit comercial de 470.000 milions, gairebé 65.000 d’aquests amb Berlín, i Navarro, l’assessor econòmic de la Casa Blanca, reiteradament ha acusat Alemanya de mantenir deliberadament baix el valor de l’euro.