DEBAT INDIRECTE A SKY TV I CHANNEL 4

May i Corbyn s'enfronten a l'hostilitat de l'audiència al plató de televisió

La 'premier' britànica va aparèixer tensa i crispada a l'especial electoral, mentre que el líder laborista va sorprendre amb una actuació relaxada i col·loquial

  / GETTY IMAGES / STEFAN ROUSSEAU

 
mbenach38668982 labour leader jeremy corbyn answers questions from the studi170530100732

/

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera ministra Theresa May i el líder laborista Jeremy Corbyn van confrontar ahir a la nit davant les càmeres les seves posicions davant el brexit’. Al programa especial 'Batalla pel número 10', de les cadenes Sky i Channel 4, dedicat a les eleccions del 8 de juny, May va repetir que “una falta d'acord amb la UE és millor que un mal acord”. Va prometre ser “tan dura com faci falta” en les discussions amb Brussel·les i marxar si la UE li exigeix el pagament de 115.000 milions d'euros. Corbyn es va mostrar convençut de poder aconseguir “un acord de lliure comerç” i va advocar per una “immigració controlada”, tot i recordar “la contribució enorme dels treballadors immigrants al nostre sistema de sanitat o de transports”.

Els dos candidats es van sotmetre successivament i per separat a les dures preguntes de l'audiència, primer, i del temible periodista Jeremy Paxman després. Els principals retrets per a Corbyn es van referir al seu passat d'esquerrà militantles seves simpaties per l'IRA o Hamàs, els seus punts de vista en política exterior i seguretat nacional, així com els seus plans d'augmentar els impostos.

"En aquest punt l'elecció està molt clara", va afirmar Corbyn referint-se a la pujada que proposen els laboristes de l'impost a les empreses. "Aquest programa inverteix en el futur, amb més impostos -una mica més a les empreses i als rics-, però el 95% no pagarà més. O bé seguir per la costa avall de l'austeritat contínua, obrint una distància cada vegada més gran entre rics i pobres en la societat". Encara que no sempre convincent, el cap dels laboristes va sorprendre amb una actuació relaxada, col·loquial i fluida, tot al contrari que May.

La primera ministra va aparèixer molt tensa i especialment crispada, poc acostumada a exposar-se a les crítiques dels ciutadans. El públic present no l'hi va posar fàcil. Li van retreure el nou pla perquè més pensionistes paguin els costos de l'assistència social que rebin a domicili (l'anomenat per la premsa “impost de la demència”). Li van recriminar les retallades successives fetes pels conservadors en educació i en sanitat. En algun moment, les respostes de May van ser rebudes amb rialles pel públic o alguna esbroncada. “¡I uns collons!”, va exclamar un dels presents, quan la primera ministra va assegurar que estaven incrementant els pressupostos sanitaris.

CANVIS DE CRITERI

Notícies relacionades

May va ser acusada de canviar de criteri contínuament sobre la permanència a Europa (que va defensar quan va fer campanya), sobre la celebració d'eleccions anticipades (que va negar rotundament que convocaria) o sobre la nova taxa als pensionistes (que ara ha retirat temporalment). “Vostè bàsicament ha canviat la seva manera de pensar en tot”, li va llançar Paxman. “Un negociador de la UE arribarà a la conclusió que és una fanfarrona que s'enfonsarà al primer tret”, va afegir, pronunciant la frase lapidària de la nit.     

A 10 dies de les eleccions, els laboristes han reduït distàncies, i encara que els conservadors disfruten d'un còmode avantatge, hi ha nervis. Els 20 punts de distància que May portava al començament de la campanya es van reduir a cinc en l'últim sondeig de la setmana passada, abans de la suspensió per l'atemptat de Manchester. Les últimes enquestes suggereixen entre 6 i 10 punts de diferència. May va convocar les eleccions al Regne Unit per reforçar la seva majoria de cara a les negociacions del ‘brexit’. Esperava guanyar per golejada i no tenir rival. Corbyn s'ha anat consolidant, els laboristes van pujant, mentre que May ha comès greus errors, té problemes de comunicació amb la gent i va perdent terreny.