Les nombroses morts de civils en la lluita contra l'Estat Islàmic indignen l'ONU

La coalició antigihadista va matar almenys 255 civils a Síria en l'últim mes, mentre que els EUA reconeixen que en un bombardeig en van matar 105 a Mossul

 

 

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Les Nacions Unides han protestat pel creixent nombre de civils que moren víctimes dels bombardejos de la coalició anti Estat Islàmic a l'Iraq i Síria. Aquest dijous, sense anar més lluny, 35 civils van morir a la localitat oriental siriana de Maiadeen a conseqüència de les bombes de l'aliança capitanejada pels Estats Units, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH).

L'OSDH, dirigit per un opositor sirià resident al Regne Unit i que compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny, ha afirmat a més que 225 civils (44 d'ells, menors) han perdut la vida en l'últim mes de bombardejos aliats a Síria, quantitat que suposa un rècord de morts civils des del començament dels atacs aeris, el setembre del 2014. El total de civils morts a Síria des d'aleshores, segons l'OSDH, és de 1.481.

“Que l'Estat Islàmic (EI) controli una zona no implica que no s'hagi de prendre les precaucions necessàries. Els civils han de ser protegits, ja sigui en àrees controlades per l'EI o per qualsevol altre bàndol”, ha assegurat aquest divendres en una roda de premsa a Ginebra el portaveu de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, Rupert Colville.

L'IRAQ, EN LA MATEIXA LÍNIA

Les notícies no són millors a l'est de Síria, a l'Iraq, on els EUA han admès haver matat 105 civils en un bombardeig a la ciutat iraquiana de Mossul, en el que constitueix el pitjor bombardeig amb víctimes civils des de l'inici de la campanya contra l'Estat Islàmic.

Quan, el 17 de març, avions de la coalició van bombardejar un edifici de Mossul, al barri d'Al- Jadida, a petició iraquiana, per acabar amb dos franctiradors gihadistes que impedien l'avanç segur de les tropes de Bagdad, l'atac va acabar amb almenys 105 civils morts.

A través d'un resum desclassificat de l'informe sobre el cas, el comandament central dels Estats Units ha detallat que va usar “munició guiada de precisió” per “minimitzar els danys col·laterals” en el bombardeig, que hauria detonat de manera imprevista explosius que l'EI havia col·locat prèviament a l'edifici.

PLUJA DE BOMBES

Notícies relacionades

Els civils, que havien sigut expulsats de les seves vivendes als pisos superiors pels fonamentalistes, es van refugiar als pisos baixos, i van morir quan l'edifici es va ensorrar. Segons la informació aportada pels EUA, els explosius de l'EI eren d'una potència quatre vegades més gran que la de les seves bombes, que per si mateixes no haurien pogut tirar l'edifici. Washington conclou que els autors del bombardeig “no haurien pogut predir la presència de civils a l'estructura abans de l'atac”, encara que un supervisor de la investigació va admetre que en els dos dies anteriors a l'atac no es va portar a terme vigilància aèria de l'edifici a causa del mal temps.

Fonts locals i testimonis citats per l'agència de notícies Reuters asseguren que fins a 240 persones podrien haver mort en l'atac, amb 36 civils morts més a l'edifici atacat dels quals els EUA diuen que hi ha “proves insuficients per determinar el seu estat”.