ATEMPTAT A LA CAPITAL GREGA

L'ex primer ministre grec Lukàs Papadimos, ferit en una explosió

Papadimos i els seus dos acompanyants estan "conscients i estables" després de l'explosió d'un suposat sobre bomba al pas del seu cotxe al centre d'Atenes

zentauroepp38605869 files  this file photo taken on april 20  2012 shows former 170525181758

zentauroepp38605869 files this file photo taken on april 20 2012 shows former 170525181758 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

L’ex primer ministre grec Lukàs Papadimos va res­ultar ferit ahir per l’explosió d’un suposat sobre bomba que es va produir mentre circulava al seu vehicle pel centre d’Atenes. Portaveus policials citats per diari grec Ekahimerini van informar que dues persones més van res­ultar ferides per l’esclat, una d’elles el conductor de l’ex primer ministre hel·lè, i l’altra, el guardaespatlles.

Segons l’agència estatal grega de notícies ANA-MPA, tots tres van ser traslladats en ambulància a l’Hospital Evangelismes de la capital grega, on el que va ser líder del Govern de coalició de Grècia entre els anys 2011 i 2012 va ser atès per les ferides menors causades per l’explosió a les mans, les cames i l’abdomen. «Papadimos i els seus escortes estan estables i conscients i se’ls està sotmetent als controls mèdics necessaris», va assenyalar a través d’un comunicat el portaveu governamental, Dimitris Tzanakopuolos.

La premsa grega assegura que «l’explosió va tenir lloc mentre Papademos viatjava en cotxe, a l’encreua­ment entre els carrers 3 de setembre i Marnis», molt a prop del Museu Arqueològic Nacional, una zona que va ser acordonada per la policia en els moments posteriors al succés, com mostraven les imatges de televisió. En aquestes imatges també es podien apreciar els danys provocats al vehicle de l’ex primer ministre grec, un Mercedes de color negre, amb una important cop a la part central del flanc dret. Segons sembla, la carta portava el remitent de l’Acadèmia de Ciències, de la qual és president.

TSIPRAS /    Diversos alts funcionaris grecs, com el primer ministre Alexis Tsipras i el governador del Banc Central, Iannis Stournaras, van condemnar l’atac. També el líder de l’opositor partit Nova Democràcia (ND), Kyriakos Mitsotakis, es va unir a la repulsa al que va considerar «un atemptat», alhora que va instar «el Govern i els responsables de Seguretat perquè facin tot el possible per capturar els terroristes sense escrúpols». «Són enemics del nostre país», va postil·lar Mitsotakis.

Notícies relacionades

Encara que ahir a la nit ningú havia reivindicat l’atemptat, les forces de seguretat relacionaven el modus operandi amb el del grup anarquista Conspiració dels Nuclis del Foc, que al març va enviar una desena de cartes bomba a destinataris a Grècia i a l’estranger. Entre elles hi havia la que va deixar un ferit a les oficines de l’FMI a París.

L’economista i polític, de 69 anys, va liderar un feble Govern de coalició en un dels moments més turbulents de la crisi grega, entre el novembre del 2011 i el maig del 2012. Entre el 1994 i el 2002 va ser governador del Banc de Grècia i va ser vicepresident del Banc Central Europeu entre el 2002 i el 2010, mentre que en l’actualitat exerceix com a professor visitador a la Universitat de Harvard.