TRAGÈDIA AL REGNE UNIT

La investigació busca vincles de l'atemptat de Manchester amb altres a Europa

El terrorista va viatjar tres vegades a Alemanya, l'última quatre dies abans de la massacre

L'explosiu era del mateix tipus que en els atemptats de París i Brussel·les

mbenach38606213 topshot   people stop to observe a minute s silence in st an170525221028

mbenach38606213 topshot people stop to observe a minute s silence in st an170525221028 / BEN STANSALL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Salman Abedi va viatjar a Alemanya poc abans de portar a terme l’atemptat al Manchester Arena. El motiu del viatge es desconeix. Els investigadors creuen que el terrorista suïcida podria formar part d’una xarxa internacional d’extremistes islàmics, relacionada amb altres atacs a Europa. La bomba detonada per Abedi estava confeccionada amb el mateix tipus d’explosius que es van utilitzar als atemptats de París i Brussel·les, segons fonts dels Estats Units. Les indagacions dels investigadors se centren també en les connexions líbies del terrorista.

Les autoritats alemanyes van confirmar que Abedi va volar a Düsseldorf quatre dies abans de l’atemptat. Prèviament havia realitzat almenys dos viatges més a Alemanya. En un va visitar Frankfurt, el centre financer del país. La policia està indagant si Abedi tenia còmplices al país germànic, on el tunisià Anis Amri va acabar amb la vida d’11 persones a Berlín, atropellant amb un camió robat els que es trobaven en un mercat nadalenc.

Dijous, el tercer dia de la investigació de l’atemptat al Manchester Arena, eren vuit els sospitosos detinguts. A ells cal sumar-hi l’arrest a Líbia del pare i el germà petit d’Abedi. El germà gran està sota custòdia a Anglaterra des de dimarts. El cap de la policia de Manchester, Ian Hopkin, va qualificar de «significatives» les detencions i els nombrosos registres realitzats fins ara. «Vull tranquil·litzar el públic, dient-los que les detencions que hem realitzat són significatives i que en els registres inicials dels immobles hem trobat material que creiem que és molt important per a la investigació. Trigarem diversos dies a completar els registres», va afirmar.

Abedi també va viatjar fa tres setmanes a Trípoli, en teoria per veure la família. El seu pare Ramadan va ser membre del Grup Islàmic Combatent Libi (Gicl), contra el règim de Gaddafi. L’organització va quedar prohibida el 2005 al Regne Unit per ser considera terrorista. El seu germà petit, Haixem, està acusat de vincles amb l’Estat Islàmic i preparava un atemptat a Líbia, segons les autoritats d’aquell país. Haixem va saber que Salman portaria a terme un atac a Manchester. Poques hores abans d’immolar-se matant 22 persones i ferint-ne més de 60, Abedi va trucar a la seva mare, Samia Tabbal, segons ha explicat un agent antiterrorista libi a la BBC. La dona, que és científic nuclear, temia que el seu fill s’hagués radicalitzat i en una ocasió va arribar a amagar-li el passaport.

LA HIPÒTESI DE LA VENJANÇA

En declaracions a The Wall Street Journal, la seva germana Jomana afirma que Salman hauria perpetrat l’atemptat per venjança, al veure com els americans mataven amb les seves bombes nens a Síria. Un país en què hauria estat, segons el Govern francès, i on hauria pogut rebre entrenament militar.

Una persona pròxima a la família també al·ludeix a la venjança, però aquesta vegada per un amic, Addul Wahab Hafidh, que va morir fa un any quan va ser ser atropellat i apunyalat en el que Abedi va considerar com un crim d’odi racista. El procés contra els agressors està en marxa. «Me’n recordo que en el funeral, Salman va jurar que se’n venjaria», afirma aquesta font, que desitja mantenir l’anonimat. Un treballador de la comunitat musulmana hauria contactat ja fa anys en dues ocasions amb la policia, alarmat per l’extremisme d’Abedi, avisos que les autoritats britàniques no han volgut confirmar.

LA CONFECCIÓ DE LA BOMBA

Notícies relacionades

Els detectius estan investigant les connexions del terrorista a la comunitat líbia a Manchester. La principal preocupació és trobar amb quines persones va confeccionar la bomba.  El temor a un nou atemptat és real. Aquest cap de setmana, amb un dilluns festiu, hi ha previstos diversos esdeveniments esportius multitudinaris.

La direcció de la sanitat pública (NHS) ha posat en alerta 27 dels més importants centres hospitalaris amb departaments de grans traumatismes. Policies fortament armats estan patrullant per primera vegada en els trens de la xarxa nacional de ferrocarril.