ASSETJAMENT ALS MITJANS ALS EUA

Un candidat republicà, acusat d'agredir un periodista

Greg Gianforte va empènyer i va trencar les ulleres a un reporter de 'The Guardian' que li va preguntar per la reforma sanitària de Trump

Un candidat republicà, acusat d'agredir un periodista

JUSTIN SULLIVAN (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El menyspreu que sent Donald Trump pels mitjans de comunicació sembla que també l'han assumit dirigents republicans com Greg Gianfortecandidat republicà a la Cambra de Representants dels EUA per Montana en unes eleccions que se celebren aquest dijous i que ha sigut acusat per agressió a Ben Jacobs, un periodista de 'The Guardian' que li havia preguntat per la reforma sanitària impulsada pel president dels EUA.

Gianforte, un milionari del sector tecnològic, haurà de comparèixer als jutjats del comtat abans del 7 de juny per l'agressió, que va tenir lloc aquest dimecres a la seva seu de campanya de la ciutat de Bozeman, i que ha quedat registrada en un àudio difós per 'The Guardian'.

Ben Jacobs li havia preguntat a Gianforte sobre el pla republicà per reemplaçar l''Obamacare', i ell va respondre amb un: "Estic fart i cansat de vosaltres. L'última vegada que vau venir vau fer el mateix. Ves-te'n d'aquí". Tot seguit se sent un estrèpit. És Gianforte empenyent el periodista. "¿Ets de 'The Guardian'?", va preguntar Gianforte a Jacobs, que va caure a terra. "Sí, i m'acabes de trencar les ulleres", respon el periodista, i el candidat replica: "L'últim tipus va fer el mateix".

"M'acabes d'empènyer i m'has trencat les ulleres", repeteix Jacobs llavors, i a continuació Gianforte crida: "¡Ves-te'n d'aquí!".

En declaracions al seu diari, Jacobs, que va ser traslladat a un hospital per l'agressió, ha explicat que l'incident amb Gianforte és "el més estrany" que li ha passat en tota la seva carrera professional.

VERSIÓ DIFERENT

Per la seva part, la campanya de Gianforte ha fet públic un comunicat en què dona una versió diferent de l'incident i acusa el periodista de "comportament agressiu". "Aquesta nit, mentre Greg estava fent una entrevista a la seva oficina, Ben Jacobs, de 'The Guardian', ha entrat sense permís, ha posat una gravadora de manera agressiva davant la cara de Greg i ha començat a fer preguntes", assenyala el comunicat. "Després de demanar-li a Jacobs que retirés la gravadora i que aquest s'hi hagi negat, Greg ha intentat agafar el telèfon que li havia posat a la cara. Llavors Jacobs ha agafat Greg pel canell, s'ha apartat i l'ha empès a terra", assegurar la campanya del republicà, que ha lamentat "l'escena" provocada "pel comportament agressiu d'un periodista esquerrà".

Notícies relacionades

No obstant, una periodista de la cadena conservadora Fox News que va assistir a l'agressió, Alicia Acuna, ha escrit un relat dels fets en què nega que Jacobs "mostrés cap mena de violència física amb Gianforte". "Gianforte va agafar Jacobs pel coll amb les dues mans i el fer caure a terra darrere d'ell. Faith, Keith i jo (l'equip de Fox) vam veure incrèduls com Gianforte començava a agredir l'home", ha explicat la periodista, que també ha ofert el seu testimoni als agents del xèrif.

Gianforte s'enfronta aquest dijous a l'estat de Montana al demòcrata Rob Quist pel càrrec que va deixar vacant a la Cambra Baixa l'actual secretari de l'Interior dels Estats Units, Ryan Zinke, després de l'arribada de Trump a la Casa Blanca. El dirigent va perdre l'any passat les eleccions a governador de Montana davant el demòcrata Steve Bullock.