La crisi política brasilera

Temer demana al Suprem del Brasil que suspengui la investigació en contra seu

El president, investigat per corrupció i obstrucció a la justícia, assegura que la gravació que l'incrimina ha sigut manipulada

La situació del mandatari, sense aliats, s'ha tornat insostenible i comença a parlar-se d'eleccions indirectes

mbenach38522400 brasilia  brazil   may 20   brazilian president michel temer170520214247

mbenach38522400 brasilia brazil may 20 brazilian president michel temer170520214247 / Igo Estrela

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

En un intent desesperat d’evitar la seva bancarrota política final, el president Michel Temer ha demanat al Tribunal Suprem del Brasil que suspengui les investigacions en contra seu fins que es verifiqui l’autenticitat de la gravació en què el mandatari interí avala la compra del silenci de l’expresident del Congrés, Eduardo Cunha, actualment a la presó. En la seva segona compareixença pública en menys de 72 hores, Temer va assegurar ahir que l’àudio de la seva conversa amb l’empresari Joseley Batista, propietari de JBS, una de les principals exportadores de carn del món, «ha sigut editat 50 vegades» per incriminar-lo.

    

«Es va manipular, va ser adulterat amb objectius molt baixos. Es va incloure en la investigació sense que s’estudiés això adequadament». Amb aquests arguments, i repetint les recomanacions dels seus advocats, va demanar al Tribunal Suprem que aturi el procés per obstrucció i corrupció. L’autor de la gravació, va insistir el mandatari, «està lliure i es passeja pels carrers de Nova York, mentre que el Brasil està obligat a viure una gran incertesa».

    

La situació del president interí és summament delicada. En la vigília d’una jornada de massives manifestacions per demanar que abandoni el poder, la cúpula del Partit de la Socialdemocràcia (PSB) va decidir ahir deixar anar la mà de Temer i demanar-ne la dimissió per «accelerar la solució de la crisi de governabilitat instal·lada». El partit, així, abandona la coalició que va sostenir el president per evitar esquitxar-se més amb l’escàndol. «El Govern està acorralat», va dir Folha de São Paulo.

    

El que es discuteix és si Temer abandonarà el càrrec pel seu compte o afrontarà un impeachment. Segons la Constitució, si es produeix un buit en la presidència a la segona part del mandat, els comicis han de ser indirectes i en 30 dies. En aquest cas, els que voten són els parlamentaris. Luiz Inacio Lula da Silva, favorit en les enquestes malgrat el seu setge judicial, va advertir que la dreta vol evitar que els brasilers decideixin a les urnes el seu futur. «No volem un president elegit indirectament, sinó pel poble brasiler», va declarar.

Notícies relacionades

    

Visiblement nerviós, Temer, que va arribar a la presidència després de la destitució de Dilma Rousseff de la qual va ser art i part, va dir que no havia fet res en perjudici del país. «No és cap crim escoltar les peticions (d’un empresari)… No vaig comprar el silenci de ningú». Va reiterar que tot es tracta d’una conjura d’un sector que vol «acabar amb el meu Govern per tornar als vells temps». Segons ell, s’ha comès un «crim perfecte» per perjudicar-lo.