COMICIS PRESIDENCIALS CLAU

Rohaní s'imposa amb claredat al seu rival conservador en les eleccions de l'Iran

L'actual president iranià aconsegueix el 57% dels vots davant el 38,5% de Raisí i no hi haurà segona volta

El seu triomf reforça la seva política d'obertura davant els durs del règim

 

  / EFE / ABEDIN TAHERKENAREH

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

El president de l’Iran, el moderat Hassan Rohaní, va revalidar el seu càrrec amb una victòria contundent sobre el seu principal rival, el conservador Ebrahim Raisí, en les eleccions presidencials celebrades divendres, segons va anunciar ahir el Ministeri de l’Interior. Rohaní va obtenir el 57% dels vots, i Raisí, el 38.5%. El resultat confirma el suport majoritari dels iranians a la política d’obertura al món impulsada per Rohaní, marcada per l’acord sobre el programa nuclear que va firmar amb sis potències mundials i que va suposar l’inici de la recuperació econòmica.

En el primer discurs després de saber-se el seu triomf, Rohaní va afirmar que el missatge del poble iranià amb el seu vot és inequívoc i ha de ser respectat. «Vostès ahir van dir no als que ens cridaven a retrocedir al passat», va dir als iranians, que, segons ell, també han expressat a les urnes que desitgen «la interacció amb tot el món sobre la base del respecte mutu» i «viure en pau».

AVÍS

No obstant, en una advertència als «enemics» de l’Iran i fent l’ullet als conservadors, Rohaní va afegir que el poble de la República Islàmica «no està disposat a acceptar cap humiliació o amenaça».

Les relacions internacionals de l’Iran van millorar considerablement des de la firma de l’acord nuclear, el gran èxit de Rohaní, però segueixen sent molt tenses amb els EUA i l’Aràbia Saudita, el seu gran rival regional. Des de Riad, on acompanya el president Donald Trump en el seu viatge, el secretari d’Estat dels EUA, Rex Tillerson, va fer una crida a Rohaní a deixar de recolzar el «terrorisme» i a posar fi als assajos amb míssils balístics.

L’alta afluència va fer que les autoritats decidissin ampliar l’horari de votació fins a mitjanit. La participació es va situar al voltant del 70%. A Teheran, la capital iraniana, van votar cinc milions de persones, el doble que el 2013. Tant els seguidors de Rohaní com els de Raisí van dedicar grans esforços a mobilitzar el màxim de ciutadans.

Alguns analistes opinen que l’alta participació va afavorir el president. Un significatiu nombre de votants reformistes va optar per Rohaní com a mal menor per evitar el triomf del conservador, exfiscal que va sentenciar a mort milers de presos polítics als anys 80.

PODERS LIMITATS

El mandat perquè Rohaní segueixi amb la seva política reformista és molt ampli i suposa el suport de la majoria de ciutadans a l’acord nuclear, tot i que els poders presidencials són limitats. L’última paraula en les polítiques que s’apliquen la té el Líder Suprem, l’aiatol·là Ali Khamenei, que controla també les forces de seguretat.

Tot i el bon resultat obtingut, Rohaní s’haurà d’enfrontar a les mateixes restriccions amb què va topar en el seu primer mandat per posar en marxa canvis socials que molts iranians, especialment joves, desitgen. Rohaní no ha pogut aconseguir que es retiri l’arrest domiciliari als líders reformistes ni que els mitjans de comunicació tinguin una mica més de llibertat.

BUFETADA ALS GUARDIANS

Però la victòria de Rohaní és una bufetada als Guardians de la Revolució, les poderoses forces de seguretat que a més controlen un ampli imperi industrial a l’Iran. Els Guardians havien mostrat el seu suport a Raisí, més procliu a salvaguardar els seus interessos.

Notícies relacionades

«Estic molt content pel triomf de Rohaní. Hem guanyat. No hem cedit a la pressió. Els hem demostrat que encara existim. Ara, que  compleixi les seves promeses», deia Mahnaz, de 37 anys, a AP.

El reelegit president, un clergue musulmà moderat amb visions que seguien la línia oficial, ha anat virant en el seu primer mandat cap a posicions reformistes i durant la campanya s’ha guanyat els votants joves de les ciutats més àvids de canvis. En alguns actes de campanya va arribar a referir-se als més conservadors com «els que tallen les nostres llengües i cusen boques».

Temes:

Iran Eleccions