Merkel tomba els socialdemòcrates al seu feu de Renània del Nord

La CDU s'imposa pel 34% dels vots a la candidata de l'SPD, que obté el pitjor resultat històric en aquest 'land'

El partit ultradretà AfD entra en el seu tretzè parlament del país amb un 7,5% dels vots

lpedragosa38434274 alemania170514191436

lpedragosa38434274 alemania170514191436 / ARMANDO BABANI

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No s’ha de subestimar mai Angela Merkel. Aquesta és la dura lliçó que els socialdemòcrates alemanys (SPD) han extret de les eleccions d’ahir a Rin del Nord-Westfàlia, on han vist com la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera els ha tornat a guanyar la partida amb el 34,2% dels vots davant el 30,7% dels vermells. Aquesta derrota, que se suma a les sofertes recentment a Sarre i Schleswig-holstein, és especialment dolorosa i humiliant per a l’SPD ja que ha vist com s’esvaïa l’efecte Martin Schulz i s’ha desplomat als seus pitjors resultats històrics en un land que ha sigut tradicionalment el seu feu.

El revés ha sigut doble per a l’expresident del Parlament Europeu. Després de conèixer-se la derrota, la líder regional socialdemòcrata i fins ara ministra-presidenta Hannelore Kraft ha dimitit. Després d’aquesta nova patacada tot apunta que Rin del Nord-Westfàlia, on fins ara governava l’SPD juntament amb Els Verds, passarà a mans de la CDU, que podria intentar una coalició amb els liberals de l’FDP, que han quedat tercers amb un 12,2% dels vots. Del 2005 al 2010 aquesta mateixa aliança ja va permetre destronar els vermells després de 39 anys consecutius d’hegemonia socialdemòcrata.

PRELUDI ELECTORAL / Amb 13,1 milions d’electors, que suposa més d’una cinquena part del total del país, Rin del Nord-Westfàlia és el land alemany més poblat. Malgrat que la derrota de l’SPD apunta a qüestions locals com el cansament amb el Govern de Kraft, també hi ha una lectura que veu en aquests comicis un preludi de les eleccions federals del 24 de setembre. L’any 1995 l’SPD es va aliar allà amb Els Verds, una fórmula que tres anys més tard destronaria el conservador Helmut Kohl de la cancelleria. Ara, Merkel ha clavat un fort cop de puny al damunt de la taula a casa de l’enemic. Malgrat rellançar l’SPD, l’efecte Schulz ha sigut menys profund del que s’esperava. Sembla que ningú pot fer front a la cancellera.

Unes noves eleccions regionals i un nou èxit de la ultradreta. Aquesta vegada el partit ultranacionalista i antiimmigració Alternativa per a Alemanya (AfD) ha obtingut un 7,8% dels vots, unes xifres que li permeten entrar en el seu tretzè Parlament. El líder xenòfob a Rin del Nord-Westfàlia és l’eurodiputat Marcus Pretzell, marit de la defenestrada líder ultradretana Frauke Petry i reconegut polemista. Malgrat obtenir representació parlamentària, les seves xifres van baixar lleugerament després dels canvis en la direcció efectuats el 23 de març passat després d’una renyida batalla interna.

Notícies relacionades

Al darrere han quedat Els Verds, que han caigut el 5,4% fins al 6% dels vots, i els postcomunistes de L’Esquerra (Die Linke), que amb el 5% entrarien pels pèls al Parlament regional.

Com en els anteriors comicis, la participació electoral ha augmentat, passant del 59,6% del 2012 al 66% actual. Aquest augment s’ha traduït en un vot protesta favorable a AfD o als que voten la CDU per por que l’SPD formi una coalició d’esquerres amb Die Linke, idea que desagrada especialment l’oest d’Alemanya i que els conservadors han sabut explotar captant ara fins a 480.000 abstencionistes.