IMPUTAT PER CORRUPCIÓ

Lula reivindica la seva innocència i anuncia que pugnarà per la presidència del Brasil

El carismàtic expresident declara durant cinc hores davant el jutge per la suposada propietat d'un apartament a São Paulo registrat a nom de la constructora OAS

mbenach38377881 former brazilian president luiz inacio lula da silva speaks 170511101858

mbenach38377881 former brazilian president luiz inacio lula da silva speaks 170511101858 / PAULO WHITAKER

3
Es llegeix en minuts

L'expresident del Brasil Luiz Inácio 'Lula' da Silva ha reivindicat aquest dimecres la seva innocència durant una declaració de cinc hores davant el jutge Sergio Moro, i ha transformat la seva cita amb la justícia en un acte polític en què ha avançat que es prepara per competir per la presidència el 2018.

Lula ha negat ser el propietari d'un tríplex al litoral de l'estat de São Paulo que suposadament hauria sigut comprat per la constructora OAS per a ús de l'expresident i la seva família a canvi de favors quan estava al poder.

"No vaig sol·licitar, no vaig rebre, no vaig pagar cap tríplex. No tinc" cap apartament a Guarujá, va declarar Lula davant el jutge federal Sergio Moro, responsable de les investigacions del gegantesc cas de corrupció al voltant de la petrolera Petrobras.

Segons els vídeos de la declaració divulgats per la justícia, Lula va admetre que va visitar el tríplex perquè la constructora OAS l'hi volia vendre, però va dir que mai va tenir la intenció d'adquirir-lo i que tampoc va donar instruccions perquè fos reformat i adaptat a les necessitats de la família. "El que sé és que el dia que hi vaig anar, hi havia molts defectes a l'edifici, defectes d'escala, a la cuina...", va comentar.

CONTRACTES AMB PETROBRAS

Lula va prestar declaració durant cinc hores en qualitat d'imputat als jutjats federals de Curitiba (sud del Brasil) per haver rebut, suposadament, suborns per valor de 3,7 milions de reales (prop d'1,17 milions de dòlars) per part de la constructora OAS, una de les més grans del país, a canvi de ser beneficiada en contractes amb la petrolera estatal Petrobras.

Segons la fiscalia, OAS va comprar un apartament tríplex al municipi balneari de Guarujá, a l'estat de São Paulo (sud-est del Brasil), que seria usat per Lula, va fer reformes a l'immoble i també va pagar l'emmagatzematge dels béns que l'expresident va guanyar durant els seus vuit anys de gestió (2003-2010).

La fiscalia va denunciar Lula per corrupció passiva i rentat de diners, juntament amb set persones més, entre elles la seva dona, Marisa Letícia, morta el mes de febrer passat.

SENSE PROVES DE CULPABILITAT

Un dels advocats de Lula, Cristiano Zanin, va afirmar a l'acabar la declaració que "no hi ha proves de culpabilitat" de l'exmandatari, "però  hi ha innombrables proves de la seva innocència".

La ciutat de Curitiba es va blindar per rebre l'expresident amb uns 3.000 agents, entre ells 1.700 policies militaritzats que van establir des de la matinada passada un perímetre de seguretat al voltant del tribunal davant la presència de simpatitzants i detractors del líder polític.

Lula va transformar la seva cita amb la justícia en un acte polític i, a l'acabar la seva declaració davant Moro, va anar a una cèntrica plaça de Curitiba on l'esperaven més de 10.000 persones per expressar-li el seu suport i la seva solidaritat.

"ESTIC VIU I PREPARAT"

"Estic viu i preparant-me per tornar a ser candidat a la presidència de la República", va dir durant un breu discurs en què va insistir a reivindicar la seva innocència. "Tinc més ganes que mai (de ser candidat)", va insistir Lula, acompanyat per l'expresidenta Dilma Rousseff, la seva successora i fillola política, destituïda pel Congrés fa un any. "Si l'elit no sap arreglar aquest país, llavors un metal·lúrgic amb estudis primaris ho farà", va afegir.

"Mai abans en la història del Brasil algú va ser tan perseguit i massacrat", va denunciar Lula, que va afirmar que "si un dia cometés un error, no vull ser jutjat només per la justícia, vull ser jutjat pel poble brasiler".

EL LÍDER POLÍTIC MÉS VALORAT

Notícies relacionades

El dirigent del Partit dels Treballadors (PT), malgrat l'escàndol, apareix com el líder més valorat a les enquestes i el més ben posicionat en cas de competir per la presidència del Brasil el 2018.

L'expresident podria arribar a ser investigat en sis processos més, segons va sol·licitar el Tribunal Suprem amb base en les delacions de 77 exdirectius d'Odebrecht que es van sumar a un acord de col·laboració judicial.