Macron afronta les legislatives buscant una majoria per governar

El seu programa liberal ensopegarà amb les protestes al carrer d'un sector de l'esquerra

Mélenchon disputarà a Le Pen el lideratge de l'oposició

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron ha guanyat les eleccions. Serà el vuitè i el més jove president de la Cinquena República francesa, però la conquista de l’Elisi no serà suficient. Si vol aplicar el seu programa de govern, al qual ahir es van oposar als carrers de París uns 1.600 manifestants units en l’anomenat front social, haurà d’obtenir  una còmoda majoria a l’Assemblea Nacional.

La batalla crucial que s’obre ara és, per tant, la de les eleccions legislatives, la tercera volta de les presidencials, com s’ha batejat a França la cita dels pròxims 11 i 18 de juny, que se celebrarà en un escenari polític en plena mutació.

Els partits que fins ara s’havien succeït en el poder –Els Republicans i el Partit Socialista– estan malferits després de la seva derrota en la primera volta de les presidencials i intenten recompondre’s. Mentrestant, el resultat del Front Nacional (33,9% del vot) ha portat Marine Le Pen a erigir-se en líder de l’oposició.

Macron ha fonamentat la seva victòria en un moviment transversal nascut fa a penes un any i mancat de l’engranatge dels partits tradicionals per facilitar el camí de l’Assemblea Nacional. No obstant, es mostra convençut que comptarà amb una majoria suficient. La seva aposta és ampliar l’espectre de la seva formació per abastar des de l’esquerra que ha governat amb François Hollande fins als gaullistes. En la seva llista podrien figurar des de l’ex primer ministre Manuel Valls, representant de l’ala reformista del socialisme, fins a polítics del sector més moderat dels Republicans.

LA REPÚBLICA EN MARXA

Per preparar la campanya de les legislatives, el consell d’administració d’¡En Marxa! va prendre ahir les primeres decisions, entre elles oficialitzar el canvi de nom de la formació, que a partir d’ara es dirà La República en marxa.

El seu secretari general, el diputat Richard Ferrand, va anunciar que abans d’aquest dijous es donaran a conèixer els noms dels 577 candidats que es presentaran sota aquesta etiqueta.  «El nostre objectiu és que el Govern disposi d’una majoria coherent», va dir. Va parlar també d’una majoria «de canvi».

No obstant, Macron no comptaamb cap aliat natural i sí amb molts contrincants que esperen traduir els vots de les presidencials en l’arc parlamentari. És el cas de l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon, que ha llançat la seva ofensiva per rendibilitzar el 20% dels sufragis que va obtenir el  23 d’abril. Mélenchon vol disputar a Le Pen el lideratge de l’oposició a Macron i negocia establir aliances amb el Partit Comunista. Els Republicans han girat full de la derrota de François Fillon i tractaran de forçar un Govern de cohabitació, així que l’hi posaran difícil al futur president.

Mentrestant, el Partit Socialista, que ha vist una transhumància gradual cap al moviment ¡En Marxa!, tem una nova debacle al juny i intenta evitar la deflagració.

   

Notícies relacionades

El flamant president no tindrà tampoc el favor sindical. La seva intenció d’endurir la polèmica reforma laboral de François Hollande adoptant la nova llei per decret ja ha fet posar en guàrdia els agents socials, que es preparen per deixar  clar a Macron la seva ferotge oposició a una nova flexibilització del mercat laboral.

Segons un sondeig realitzat per Ifop, el 22% dels francesos diuen que estan disposats a votar per un candidat d’¡En Marxa! el pròxim mes de juny. Un percentatge inferior al vot obtingut per Macron en la primera volta de les presidencials (24%) i que augura dures negociacions al palau de Bourbon.