COMMOCIÓ

Detinguda una monja a l'Argentina per elegir nens sords per a capellans violadors

En el cas també hi estan implicats dos sacerdots i tres empleats d'un institut religiós

 

  / AP / ANDRÉS LARROVERE

2
Es llegeix en minuts

La monja japonesa Kosaka Kumiko (42 anys) tenia com a missió cuidar nens hipoacústics (sords) que es quedaven a dormir a l'alberg de l'institut religiós Antonio Próvolo a Mendoza, Argentina. No obstant, diverses denúncies han destapat un succés que té commocionada l'Argentina: la monja era l'encarregada, suposadament, d'identificar els nens més vulnerables i encobrir els abusos sexuals i les violacions que practicaven als menors els seus superiors.

La monja es va entregar aquesta setmana després d'estar 33 dies desapareguda, va ser detinguda i va ingressar en un penal per a dones. Ho va fer encara vestida amb el seu hàbit de monja i defensant que és innocent. Està involucrada en una causa que acusa la xarxa de 27 abusos sexualsmaltractament corrupció de menors. Se li imputa "omissió del delicte d'abús sexual amb accés carnal, en concurs ideal, amb abús sexual greument ultratjant, agreujat per ser l'autor encarregat de la guarda, i per ser comès contra un menor de 18 anys aprofitant la situació de convivència amb ell".

Els abusos haurien sigut perpetrats a l'institut Próvolo, especialitzat en nens que pateixen hipoacúsia, un tipus de sordesa que pot afectar una o les dues oïdes.

L'advocat defensor de les víctimes, Sergio Salinas, de l'oenagé Xumek, va explicar al diari Clarín Clarín els tres casos pels quals va quedar imputada la monja: “La denúncia d'una jove de 17 anys, que assistia a l'institut i que va declarar que havia rebut abusos quan tenia 5 anys i que Kumiko li va col·locar un bolquer per aturar l'hemorràgia que li havia generat la vexació. El cas d'una altra víctima que va explicar que la monja l'enviava a l'habitació del capellà Horacio Corbacho (també detingut) on rebia abusos. I, testimonis que diuen que la religiosa va participar en tocaments a nenes, els demanava que es toquessin entre elles i mirava pornografia amb el zelador Jorge Bordón (un altre detingut) en un televisor”.

També està acusada de maltractar i agredir els alumnes sords que assistien a l'institut, d'obligar-los a menjar fins a vomitar al seu propi plat i de ser l'encarregada d'identificar els menors més submisos que després rebrien els abuso, segons el diari argentí.

Notícies relacionades

A més de la monja, hi ha cinc homes detinguts: dos capellans i tres empleats (el zelador, l'escolanet i el jardiner). Dels sacerdots, el que tenia més poder a la institució és l'italià Nicolás Corradi (82), també denunciat per abús sexual a nens el 1984, a Verona, Itàlia. L'altre capellà detingut és Horacio Corbacho (56), primer sacerdot de la Companyia de les Germanes de Maria, un orde religiós per a hipoacúsics amb seu a La Plata, al qual pertany aquest col·legi.

“Soc innocent. No sabia res dels abusos. Soc una persona bona que he entregat la meva vida a Déu”, va declarar la monja davant el fiscal del cas, Gustavo Stroppiana, que va ordenar que l'acusada es quedi en un centre carcerari per a dones de la perifèria de Mendoza.