DRETS HUMANS AL GOLF PÈRSIC

El rei de l'Aràbia Saudita ordena revisar les normes de la tutoria masculina sobre la dona

El decret de Salman bin abdul-Aziz demana als òrgans estatals revisar la normativa en un termini de tres mesos

bgonzalez38294390 file   in this sunday  march 12  2017 file photo  saudi king170505194759

bgonzalez38294390 file in this sunday march 12 2017 file photo saudi king170505194759 / Shizuo Kambayashi

1
Es llegeix en minuts

El rei Salman bin abdul-Aziz de l'Aràbia Saudita ha dictat un decret pel qual es revisarà el sistema de tutoria a què estan subjectes les dones del país. Segons aquesta normativa, les dones necessiten el permís d'un tutor masculí per fer tràmits administratius, llogar un pis o treballar, entre moltes altres coses.

Segons l'agència de notícies oficial saudita, SPA, el decret reial demana als òrgans estatals revisar la normativa en un termini de tres mesos des que s'emeti i estableix que les dones no hauran de disposar d'un permís del tutor masculí per obtenir serveis o fer tràmits administratius, en el cas que no hi hagi cap "precedent legal" en la legislació islàmica que així ho estableixi.

D'altra banda, el decret sol·licita a les administracions que facilitin transport a les funcionàries de l'Estat, així com a les empreses privades perquè les seves empleades puguin anar al seu lloc de treball.

TÍMIDS AVANÇOS

Notícies relacionades

L'aplicació del decret podria tenir efectes positius sobre la situació de la dona, però alguns activistes locals consideren que el llenguatge ambigu del document també pot portar a una interpretació més estricta de la restricció. Segons les primeres anàlisis, seguirà sent obligatori per a les dones disposar del permís del tutor masculí per obtenir el passaport o per viatjar fora del país.

Els últims anys, les dones saudites s'han mobilitzat a les xarxes socials i han demanat a les autoritats acabar amb el sistema de tutoria, així com amb la prohibició de conduir un vehicle, entre moltes altres restriccions. Degut a les pressions internes i externes, l'Aràbia Saudita va permetre el 2013 a les dones formar part del denominat Consell de la Xura, un òrgan consultiu, i el 2015 van poder votar i presentar-se en les eleccions municipals per primera vegada en la història del país.