LA CARRERA A L'ELISI

Macron i Le Pen enfronten els seus programes en un duel televisiu d'alta tensió

El candidat d'En Marxa! acusa la líder ultra d'empènyer França cap a la "guerra civil"

Els dos presidenciables xoquen frontalment en la seva visió sobre Europa

La lluita contra el terrorisme ocupa gran part del debat. / ATLAS VÍDEO

4
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Va ser la primera a parlar i va entrar a mort. Amb un atac en tota regla al seu rival, la candidata del Front Nacional (FN) a la presidència francesa, Marine Le Pen, va marcar el to d’agressivitat sota el qual va transcórrer el debat cara a cara televisat que a quatre dies dels comicis la va enfrontar a Emmanuel Macron, candidat d’En Marxa! i clar favorit a substituir el socialista François Hollande a l’Elisi. Els que esperaven un duel d’alt voltatge no van quedar decebuts: van ser dues hores i mitja de tens cos a cos en què els dos candidats van enfrontar sense cap concessió la seva visió de França i d’Europa i els seus programes diametralment oposats.

«Vostè és el candidat de les finances, de la mundialització salvatge, de la precarietat, de la brutalitat social», va ser el primer tret de Le Pen, fidel a la seva estratègia de recordar el passat de Macron com a banquer de Rotschild i ministre d’Economia d’Hollande. Un atac al qual el candidat centrista va respondre amb idèntiques armes, recordant un passat de què la candidata intenta desmarcar-se. «Vostè és l’autèntica hereva d’un cognom, d’un partit, d’un sistema que prospera en la còlera dels francesos. Des de fa 40 anys tenim els Le Pen candidats».

El normalment mesurat Macron va mostrar ahir a la nit el seu costat més dur per respondre un per un a tots els cops que va rebre d’una candidata que sempre s’ha mostrat més agressiva.  «Vostè diu tot el que va malament, però no proposa res. ¿No té res a proposar?», li va etzibar. I pel que fa a la imatge catastrofista que transmet Le Pen de França, Macron va qualificar la seva rival de «candidata de la derrota» enfront de «la candidatura de la conquista», la seva.

LA LLUITA ANTITERRORISTA

El cara a cara va arribar al seu moment de màxim voltatge a l’abordar la lluita antiterrorista, un dels terrenys en què Le Pen es mou amb més comoditat amb les seves receptes de mà dura en un país molt dolgut per les més de 230 persones mortes en atemptats gihadistes en dos anys. Le Pen va exposar les seves receptes ja conegudes: eliminació de l’espai de lliure circulació de Schengen, restabliment de controls fronterers i «expulsió immediata» dels sospitosos de radicalització. I  Macron va ser implacable a l’assegurar que aquestes propostes porten «a la guerra civil» a França.

Europa va ser l’altre dels grans terrenys de l’enfrontament, en què Le Pen i Macron van demostrar estar més que mai als antípodes. La candidata que vol diluir la idea d’Europa i treure el seu país de l’euro va xocar frontalment amb el candidat que desitja reformar Europa per rellançar-la. «L’euro  és la moneda dels banquers, no de la gent», va afirmar Le Pen, que va insistir en la seva última idea de la campanya: la convivència d’una moneda comuna europea per a les transaccions internacionals amb el retorn al franc per als ciutadans. Un projecte que Macron va considerar «irrealitzable» i  en tot cas letal per al poder adquisitiu dels francesos.

L’economia va ocupar també bona part del debat. Macron va tornar a defensar la reforma laboral que està al centre del seu programa i que prioritzarà els acords empresarials per sobre dels sectorials, una mesura que, segons va dir, «donarà agilitat a les empreses i seguretat als treballadors». Per a Le Pen, en canvi, es tracta d’una proposta que només portarà «precarietat» i  fabricarà «més aturats».

Macron va assegurar entendre la còlera de molts dels electors francesos que van votar pel Front Nacional però li va dir clarament a Le Pen que no és ella la solució, que el seu «discurs de l’odi «només atia la còlera».

MACRON GUANYA EN ELS SONDEJOS

Notícies relacionades

L’agressivitat de Le Pen va forçar Macron a elevar el to, encara que no va perdre la serenitat i fredor davant el to mitinguer que van tenir algunes de les intervencions de la dirigent ultra. Per primera vegada des de 1981 –quan va tenir lloc el segon debat que va enfrontar François Mitterrand i Valéry Giscard d’Estaing–les càmeres van tornar a mostrar plans dels dos candidats mentre parlava el rival. Es va veure Macron escoltar, Le Pen gestualizar.

El cos a cos de dues hores i mitja de durada en horari de màxima audiència potser no va deixat indiferent a ningú, però queda en l’aire saber si haurà servit per mobilitzar el gran nombre d’abstencionistes i indecisos que reflecteixen encara els sondejos entre els electors que en primera volta van recolzar el candidat conservador, François Fillon, i el d’extrema esquerra Jean-Luc Mélenchon. Les enquestes situen l’abstenció entre el 22% i el 28%, cosa que afavoreix Le Pen en el temps de descompte. En qualsevol cas, en els sondejos immediatament posteriors a la celebració del cara a cara Macron golejava la seva rival: 63% a 34%.