LA CARRERA A L'ELISI

Debat Macron-Le Pen: el que han dit de...

Principals propostes dels candidats a president de França sobre economia, la Unió Europea, terrorisme i valors

lpedragosa38286391 debate francia  macron le pen170503210842

lpedragosa38286391 debate francia macron le pen170503210842 / ERIC FEFERBERG

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

ECONOMIA

Macron vol aprofundir la polèmica reforma laboral d'Hollande per flexibilitzar més el mercat laboral, prioritzant els acords sectorials sobre els sindicals. "Pragmatisme" va ser la seva recepta contra l'atur, que arriba al 10%. A més, proposa retallar la despesa pública en 60.000 milions, rebaixar l'impost de societats i exonerar de l'impost sobre la vivenda al 80% de les famílies. Le Pen vol rebaixar l'impost sobre la renda en el 10% a les famílies més modestes, augmentar en el 25% les subvencions a l'habitatge per a joves, abaratir l'electricitat el 5% i generalitzar les ajudes familiars. "Soc la candidata del poder adquisitiu. Vostè, del poder de comprar", li ha dit a Macron. També vol fixar l'edat de jubilació en 60 anys amb 40 de cotització. Cap candidat modificarà la jornada laboral de 35 hores. Macron vol que siguin els acords empresarials els que la regulin.

TERRORISME

Ha sigut un intercanvi d'extrema duresa en què han sovintejat afirmacions de traç gruixut. Le Pen ha acusat el seu contrincant de no tenir un programa contra el terrorisme i de "complaença" amb el fonamentalisme islamista. La candidata ultra ha desplegat el gruix del seu programa, que passa per retirar la nacionalitat als binacionals acusats de vincles amb el gihadisme, l'enduriment del codi penal i el tancament d'associacions culturals i esportives que flirtegin amb la radicalització. Macron ha dit que la lluita contra el terrorisme serà la prioritat del seu mandat. "Tolerància zero", ha proclamat. Farà èmfasi en la coordinació dels serveis d'intel·ligència i en la prevenció i ha acusat Le Pen de defensar un projecte que és el que esperen els terroristes perquè porta a "la guerra civil". "No he insultat mai ningú pel seu origen o la seva religió", s'ha defensat la candidata de l'FN.

VALORS

Macron ha defensat un món obert, però no “a tots els vents”, i ha rebutjat l'“odi” que segons ell destil·la el programa del Front Nacional. El líder d'En Marxa! ha fet retrocedir la rival als orígens de la formació política fundada per Jean-Marie Le Pen. ”Vostè s'alimenta del mateix que ha alimentat el seu pare durant anys”, ha dit, després d'assenyalar que ha contribuït a crear el “sistema” que ella mateixa denuncia. “El nostre país viu una crisi profunda, que és el resultat del fracàs per aconseguir la unitat”, ha continuat. Ha subratllat que havia escoltat “els dubtes i l'enuig” dels francesos i que respondria amb “el valor de mantenir els seus compromisos”. Le Pen ha tancat el torn de paraula llançant una oda a França i denunciant la política migratòria del seu rival. “L'únic que vostè no vol tancar són les fronteres. Vostè defensa una immigració massiva. Ha anat a Algèria per llançar una autopista migratòria”.

UNIÓ EUROPEA

Notícies relacionades

Com era previsible, Macron i Le Pen s'han enganxat mútuament sobre l'euro. “¿En sortim o no?", li ha preguntat el candidat centrista. Le Pen ha jugat aquests dies a despistar sobre el seu projecte d'abandonar la moneda única i Macron l'ha acusat de defensar una idea “mortal” que minvaria en el 30% l'estalvi dels francesos.

El candidat d'En Marxa! ha proclamat la seva intenció de lluitar per una França “forta” i reformista en una Europa que “protegeix”. Le Pen ha exposat el seu pla per negociar amb Brussel·les en un període de sis mesos un model d'Estat que recuperi el control de les fronteres, la sobirania política i monetària per tirar endavant un “patriotisme econòmic” i un proteccionisme comercial. Ha reiterat que té la intenció de sotmetre a referèndum el resultat de la negociació perquè els francesos decideixin si volen abandonar el bloc comunitari. “L'euro és la moneda dels banquers, no la del poble”, ha resumit.