ES MANTENEN LES SANCIONS ECONÒMIQUES

Merkel pressiona Putin perquè s'aturi la persecució de gais a Txetxènia

La líder alemanya reitera que només aixecaran les sancions econòmiques quan el Kremlin compleixi amb els acords de Minsk sobre Ucraïna

Alemanya i Rússia avancen en l'agenda internacional que marcarà la reunió del G-20 del juliol

 

  / AP / YURI KOCHELKOV

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La guerra de Síria i el conflicte armat a Ucraïna. Amb aquestes dues bombes de rellotgeria sobre la taula, aquesta matí la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha entrevistat amb el president rus, Vladímir Putin, a la seva seu residencial del mar Negre, a Sotxi, per començar les converses que marcaran l'agenda política a la cimera del G-20 que se celebrará a Hamburg el cap de setmana del 7 al 9 de juliol.

En aquesta cita, la primera vegada que torna a Rússia en els últims dos anys, Merkel ha aprofitat per pressionar el seu homòleg perquè intercedeixi amb la seva influència perquè s'aturi la flagrant violació dels drets humans que té lloc amb la persecució i maltractament d'homosexuals a Txetxènia. El polèmic president del país, l'ultraconservador nacionalista Ramzan Kadírov, és considerat un apèndix del Kremlin en aquesta regió. Putin, impassible a les paraules de la cancellera durant la roda de premsa, no ha respost.

La reunió també li ha servit a la cancellera per reprendre les negociacions sobre el conflicte ucraïnès, que va esclatar el febrer del 2014 amb l'annexió russa de la península de Crimea. Com a amfitriona d'un G-20 que Alemanya presidirà, Merkel manté els contactes diplomàtics amb la potència de l'est amb l'esperança que el seu conegut pragmatisme doni resultats palpables sobre el terreny. Els dos mandataris han recalcat la necessitat que totes les parts implicades en la guerra compleixin amb els acords de Minsk. “M'agradaria que tinguéssim la possibilitat d'aixecar les sancions quan es compleixin els acords”, ha assegurat la cancellera.

Aquests acords, que Merkel va impulsar amb el president francès François Hollande, van aconseguir establir una fràgil treva entre els separatistes russos i el govern ucraïnès de Petró Poroixenko. Però més enllà de mostrar una “gran preocupació” no s'han acostat posicions. Així, Putin ha insistit que el conflicte a la regió del Donbass no es deu a l'acció dels separatistes sinó al bloqueig de Kíev.

SENSE ACORD A SÍRIA

Tampoc s'ha avançat en el caldejat conflicte sirià, encara que els dos líders han assegurat que “continuaran el diàleg” per trobar una solució a la crisi que viu el país. Encara que queda molt lluny, s'ha parlat de reactivar les negociacions a Ginebra per donar corda a un procés pacífic que posi fi a una guerra que ja ha causat més de 320.000 víctimes. Aquesta nit, Putin mantindrà una conversa telefònica amb el president nord-americà, Donald Trump, amb qui abordarà els mateixos temes. L'atac amb armes químiques a la província d'Idlib, que els dos mandataris han condemnat, va portar a un canvi de posició de l'administració nord-americana sobre el futur de Baixar al-Assad al capdavant del país i a un augment de la implicació en bombardejos a la regió que ha tensat encara més la corda diplomàtica entre Washington i Moscou.

Malgrat estar en diferents bandes del tauler, tant Putin com Merkel han assenyalat el grup gihadista Estat Islàmic com a enemic comú i s'han mostrat el seu suport en la lluita contra el terrorisme. Demà el president rus es reunirà amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, amb qui la Unió Europea tampoc viu un gran moment personal. Així, avui ha amenaçat de dir "adeu" als 27 si no mantenen la promesa de negociar una possible adhesió de Turquia al club comunitari.

Més enllà de les profundes diferències i posicions polítiques, Merkel ha fet de pont entre l'Europa occidental i Moscou. El seu característic pragmatisme i el seu coneixement del món soviètic en què va néixer l'han acostat a Putin. Ell parla perfectament l'alemany; ella, el rus. Tot i això, les distàncies sempre han sigut palpables i fins i tot violentes. En una ocasió, el líder rus va rebre la líder alemanya amb el seu imponent gos negre, animal que a ella li fa por a causa d'un atac que va patir quan era jove. Tot i que al març Putin va assegurar al ministre d'Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, que volia millorar les deteriorades relacions entre els dos països, el paper rus en els conflictes de Síria i Ucraïna segueix sent un escull massa gran per a Alemanya.

Putin nega interferir en altres eleccions

Notícies relacionades

Més enllà de l'ocupada agenda internacional en què Rússia i Alemanya juguen un paper clau, en la cita entre els dos mandataris també hi ha tensió afegida per la proximitat entre el partit ultradretà Alternativa per a Alemanya (AfD) i el Kremlin. Com ja van fer anteriorment amb la francesa Marine Le Pen, les autoritats russes han mantingut reunions amb representants de la formació antiimmigració com la seva líder defenestrada Frauke Petry. Actualment, un terç dels simpatitzants d'AfD provenen de l'antiga zona soviètica d'Alemanya.

Preguntat per la premsa, Putin ha assegurat que “mai hem interferit en els assumptes polítics d'altres països” i que les acusacions de la seva interferència són "el resultat de la lluita política interna a Washington”. Totes les agències d'intel·ligència nord-americana van veure el líder del Kremlin darrere de la victòria electoral de Trump.