Els drons casolans de l'Estat Islàmic irrompen en la batalla per Mossul

Un informe especialitzat destaca la inventiva del grup gihadista en l'ús d'aquesta classe d'aparells que ha obligat la coalició a fer servir canons especials per neutralitzar-los

jcarbo38142462 an iraqi special forces soldier scans the sky for islamic st170426172025

jcarbo38142462 an iraqi special forces soldier scans the sky for islamic st170426172025 / Maya Alleruzzo

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

La guerra del dron barat ha arribat a Mossul, on l’Exèrcit iraquià, diversos aliats regionals i la coalició anti-Estat Islàmic combaten el grup gihadista en l’últim reducte que li queda a la ciutat iraquiana: la part nord-occidental.

Un informe publicat ahir pel centre de recerca Conflict Armament Research (CAR) assenyala l’ús habitual, des del novembre del 2016, de drons d’ús civil modificats pels membres de l’Estat Islàmic (EI) i utilitzats per deixar caure projectils casolans.

Aquestes granades improvisades tenen un cap que fa detonar per impacte la càrrega explosiva de pentrita continguda a la cua, un motllo plàstic buit que suposa 15 dels poc més de 17 centímetres que fa l’artefacte.

CILINDRE PLÀSTIC

En lloc del motllo esmentat, alguns projectils recuperats tenien un cilindre plàstic i una cua elaborada a partir d’un volant de bàdminton. Segons el CAR, aquests projectils poden ser llançats a mà, disparats des d’un rifle modificat o llançats des d’un dron comercial. Els drons trobats pel CAR tenen al mercat un preu d’uns mil euros.

«Aquesta fabricació respon a dos factors: innovació tècnica per proveir els seus combatents de sistemes d’armament que d’una altra manera no estarien disponibles, i una ideologia d’autosuficiència, que promou el desenvolupament d’armes de marca pròpia», opina el CAR en el seu informe, en què confirma «la propensió del grup (EI) a provar i redefinir ràpidament els seus sistemes d’armament, inclosa l’explotació de tecnologies emergents, «com els drons» i altres elements disponibles «en la cadena comercial».

Per neutralitzar aquests atacs, els iraquians han recorregut a rifles antidrons de fabricació taiwanesa. Després de començar a utilitzar-los, la freqüència d’aquests atacs per part dels gihadistes ha disminuït i són ara les forces iraquianes les que, conscients que els seus enemics no disposen d’aquesta defensa, fan servir drons barats per fer mal als gihadistes. «L’enemic no té cap tecnologia antidron més enllà d’intentar disparar-los», ha assenyalat a Bagdad el portaveu de la coalició anti-EI, el coronel nord-americà John Dorrian.

Notícies relacionades

«Al febrer, l’EI feia servir entre 10 i 15 drons al dia contra les forces iraquianes, mentre aquestes lluitaven per netejar Mossul» de gihadistes, ha dit Dorrian, i ara només n’utilitzen un o dos al dia, i sobretot amb la vigilància com a objectiu.

A més a més, el passat dia 17, un bombardeig de la coalició anti-EI podria haver destruït una fàbrica de drons dels gihadistes a l’oest de Mossul, segons un comunicat de la intel·ligència iraquiana citat pel portal de notícies Iraqi News. Tot i que tenint en compte l’èxit de la seva campanya aèria, aquesta amenaça –adverteix el CAR– podria ressorgir en qualsevol altre territori sota control del grup fonamentalista.