Seguretat inèdita i forta mobilització en les presidencials franceses

L'expectació és absoluta a la localitat on ha votat i rebrà els resultats Marine Le Pen

 

  / AFP / BENJAMIN CREMEL

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

Amb normalitat però sota unes mesures de seguretat inèdites, els francesos estan anant en bon nombre a les urnes per participar en la primera volta de les eleccions presidencials més incertes en dècades. A les dotze del migdia, les primeres xifres de participació han allunyat el fantasma d'una abstenció rècord, i han situat l'afluència a les urnes en el 28,54%, lleugerament superior a la del 2012 a la mateixa hora.

L'afluència als col·legis electorals és constant a París, on s'intenta evitar les cues als carrers per motius de seguretat davant l'amenaça del terrorisme gihadista. Tots els centres de votació estan vigilats o per policies o per agents de seguretat privada, que demanen la targeta de votant i registren a l'entrada bosses i motxilles. El Govern ha desplegat per a aquesta jornada electoral 50.000 policies i 7.000 militars de l'operació Sentinella per garantir una “vigilància absoluta”, com va prometre el president, François Hollande, després de l'atemptat de dijous als Camps Elisis.

CRIDA D'HOLLANDE

El president ja ha votat al seu feu de Corrèze, com ho han fet a les seves respectives circumscripcions la resta dels 11 candidats que es presenten a les eleccions. Hollande ha demanat als francesos que vagin a les urnes ara per demostrar que “França és més forta que tot”.

La candidata ultradretana, Marine Le Pen, ho ha fet entre les protestes d'activistes de Femen i enmig d'una enorme expectació mediàtica al feu del Front Nacional (FN) del nord de França, a la localitat d'Hénin-Beaumont, on passarà també la nit electoral.

"Estem a la resistència. Aquesta és la paraula". Ociane, veïna d'Hénin-Beaumont de 65 anys, acaba de votar per Jean-Luc Mélenchon al col·legi Octave Legrand. Quan li preguntem si la sorprèn la marabunta de periodistes que avui pul·lulen pel poble, esbufega. "Uf. És una pena, però hi estem acostumats. Lamentablement som coneguts a tot el món per ser un poble del Front Nacional", es lamenta.

Poc abans ha votat, als seus 89 anys, Janinne. "És el meu deure. Per donar un vot més a qui crec que l'ha de tenir". L'anciana no ho diu però somriu amb picardia i no cal res més. "T'asseguro que ha sigut molt lluny de la majoria que guanya aquí", comenta Joëlle, que ha acompanyat Janinne al seu col·legi electoral.

"És una situació que mai abans havíem conegut. Està a les portes del poder. La gent té molts dubtes a tot arreu. Veiem pujar la ultradreta a Europa. És angoixant", prossegueix Joëlle. No ha pronunciat el nom de Marine Le Pen i mirant cap a l'àvia s'acomiada de nosaltres i diu: "Un vot més per a Melénchon".

CANDIDATS REPARTITS

Notícies relacionades

Emmanuel Macron, el candidat d'En Marxa, ha votat acompanyat de la seva dona a la localitat de Le Touquet, a la costa atlàntica del país, on té una casa familiar. Midat i somrient, Macron ha arribat al col·legi enmig de fortes mesures de seguretat. A París han dipositat el seu vot l'aspirant conservador François Fillon i el candidat de la França Insubmisa, Jean-Luc Melénchon.

El pas a la segona volta es jugarà entre aquests quatre candidats, alguns dels quals han preparat un doble discurs per a aquesta nit: el de la derrota i el de la victòria. És molt possible que al tancar totes les urnes del país (les grans ciutats ho fan a les vuit i la resta a les set) les empreses de sondejos no s'atreveixin a assenyalar la parella que es disputarà l'Elisi el 7 de maig i mostri una fotografia a tres. El candidat socialista, Benoît Hamon, sense cap esperança, s'ha mostrat “serè” a l'hora de dipositar el vot.