"Mèxic no contribuirà de cap de les maneres a la construcció del mur"

El ministre d'Exteriors mexicà, Luis Videgaray, en una entrevista amb Ana Pastor, per a 'El objetivo', amenaça amb denunciar els EUA davant instàncies internacionals en el cas que les deportacions d'immigrants vulnerin els tractats

ff-ministro-mexico-3

ff-ministro-mexico-3

5
Es llegeix en minuts
Ana Pastor
Ana Pastor

Periodista

ver +

És el responsable de la diplomàcia de Mèxic i de la polèmica visita de Donald Trump a aquest país durant la campanya electoral que el va portar a la Casa Blanca. El ministre d’Exteriors, Luis Videgaray, ha visitat Espanya. Ara intenta marcar distàncies amb el president dels EUA i fins i tot anuncia una possible querella per les deportacions.

–¿Preocupa a Mèxic la presència de Trump a la Casa Blanca? 

–La prioritat del Govern mexicà davant el Govern dels EUA és que prevalgui l’interès de Mèxic i dels mexicans. La defensa de la dignitat dels mexicans als EUA. Que els EUA assumeixin la seva responsabilitat en el combat contra el crim organitzat i que prevalguin els mecanismes de cooperació existents.

–¿Creu de veritat que això passarà amb Trump amb tot el que li hem sentit dir dels mexicans? 

–Sens dubte hem avançat enormement en el diàleg amb Washington. Que el nou Govern dels EUA entengui la posició del Govern mexicà. Que entengui els límits que Mèxic té com a país. 

–¿Quins són aquests límits? 

–Primer la sobirania de Mèxic. Les decisions de Mèxic només les prenen els mexicans. Segon, el respecte a l’Estat de dret i, per descomptat, en matèria fronterera. Mèxic no haurà de contribuir de cap manera a la creació d’algun tipus de barrera física entre les nostres nacions. 

–¿Creu que Trump ho ha entès? 

–Crec que sí. L’actitud de Mèxic és molt constructiva, positiva per al diàleg. Hi ha molts temes que estem disposats a revisar, però n’hi ha altres que no. I això ha sigut comunicat amb absoluta claredat. 

–I tot això, malgrat el que va dir Trump en campanya. ¿Com va rebre aquelles paraules tan dures sobre els mexicans?

–Crec que a tots els mexicans ens han ofès profundament aquelles expressions. L’única manera de superar-les serà no amb paraules, sinó amb accions que ratifiquin la cooperació entre les dues nacions. 

–Posi’m un exemple.

–Per exemple, en matèria de cooperació en la lluita contra el crim organitzat. Crec que no hi ha hagut prou reconeixement per part dels EUA que aquest fenomen té el seu origen en el mercat domèstic, en el consum als EUA, en l’enviament des dels EUA d’armes il·legals i de diners en efectiu a les organitzacions criminals. 

–¿El Govern mexicà no necessita que Trump demani perdó? 

–El que els mexicans esperem i volem és que els EUA i el seu president tractin Mèxic com el que és, una nació sobirana, important, amiga i sòcia dels EUA. 

REUTERS / HENRY ROMERO

Donald Trump i Enrique Peña Nieto, durant la visita a Mèxic.

–Vostè va ser molt criticat per organitzar la visita de Trump a Mèxic durant la campanya electoral i va dimitir del Ministeri d’Economia que dirigia. ¿Com es va gestar tot allò? 

–Sí, va generar una reacció molt negativa en l’opinió pública mexicana. Crec que va ser una decisió correcta amb alguns errors. 

–¿Quins errors?  

–Va ser una visita que potser es va realitzar massa de pressa i hi va haver diferents detalls que no es van cuidar. Però el que és important destacar és que va suposar un primer  acostament als dos candidats de llavors. La invitació de visitar Mèxic es va fer als dos candidats (Trump i Hillary Clinton). Un d’ells va reaccionar massa ràpid. Va acceptar la visita i potser s’hauria d’haver planejat amb més deteniment. 

–¿Què opina de les deportacions que està portant a terme Trump? 

–L’Administració d’Obama va realitzar el nombre més elevat de deportacions en la història: 2,8 milions. Les xifres dels primers mesos de Trump impliquen un descens del voltant del 27%. La tendència és a la baixa.

–¿El Govern de Mèxic anirà a un jutjat a denunciar l’Administració nord-americana per la deportació de joves nascuts a Mèxic que han passat tota la seva vida als EUA? 

–Per descomptat que sí, tenim els recursos i tenim la capacitat per fer-ho i és el que estem estudiant. La nostra primera instància naturalment és el diàleg a través del departament de Seguretat Interior i de les autoritats migratòries. Però en cas que existeixin mèrits legals per recórrer davant la justícia haurem de fer-ho fins i tot davant les instàncies internacionals.

–¿Creu que es construirà el mur? 

–El mur no és un element en la relació bilateral, no forma part de la conversa amb els EUA. Estarem atents que la possible construcció d’aquesta barrera no violi el dret internacional, els tractats de límits en matèria ambiental o altres possibles violacions. Els EUA són un país sobirà i tenen tot el dret a protegir les seves fronteres com ho convinguin, com també el té Mèxic. 

–Vostè ha tingut reunions a la Casa Blanca amb Trump i amb el seu gendre. ¿El pla de construir el mur segueix endavant? 

–La informació pública és que sí. 

–Si finalment el fan, ¿quina decisió prendran? 

–Si la seva construcció viola els tractats bilaterals, el dret internacional, recorrerem a les instàncies internacionals corresponents. 

–¿Basant-se en la legalitat i no en el fet que als mexicans no els agrada perquè els perjudica? 

–Creiem en l’Estat de dret i haurem de reaccionar a partir de l’Estat de dret. És un mur que ja existeix, és un mur que representa un gest gens amistós. 

–Vostè que ha tingut l’oportunitat de tractar amb Trump, ¿com és en les distàncies curtes?  

–El vaig conèixer durant la campanya electoral. No el conec prou per donar una opinió personal. He parlat àmpliament amb el seu equip de treball. Tenim diferències d’opinió, són públiques i notòries, però el que veig és un interès real per tenir una bona relació amb Mèxic. 

Notícies relacionades

–¿I per què han fet els gestos que han fet contra Mèxic? 

–Amb qui ha tingut més contacte el nou Govern nord-americà és amb el de Mèxic. Mèxic és molt important per als EUA. Som un aliat fonamental en matèria de seguretat. Independentment de les posicions polítiques expressades en la campanya, la realitat és que Mèxic és important per als EUA com els EUA també són molt importants per a Mèxic.