El català Artur Segarra, condemnat a mort per assassinat a Bangkok

La justícia tailandesa el considera culpable de l'assassinat de l'empresari David Bernat el gener del 2016

És declarat culpable per l’assassinat a Bangkok del seu compatriota David Bernat. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El català Artur Segarra ha sigut condemnat a mort per la justícia tailandesa per l’assassinat del seu compatriota David Bernat en un cas que va convulsionar el país asiàtic per la seva truculència. El tribunal també l’ha condemnat per robatori, segrest, extorsió, tortura i falsificació de documents. La condemna inclou la devolució a la família de la víctima dels 700.000 bahts, l’equivalent d’uns 20.000 euros, que va sostreure del seu compte bancari.

En els quatre mesos de judici s’han acumulat les proves incriminatòries: gravacions de càmeres, proves d’ADN, moviments bancaris i declaracions diverses. La seva exparella tailandesa, Pridsana Saen-ubon, va revelar que Segarra s’havia desfet d’una caixa de ganivets. El condemnat, amb el seu etern somriure, s’ha declarat innocent, ha rebaixat les proves a simples indicis i ha apuntat a una fosca confabulació en la qual estaria implicada la seva exparella.  

A la lectura del veredicte, segons el diari 'Bangkok Post', hi va anar amb aquell versicle bíblic escrit a la mà en què Jesús demana al seu Pare que els perdoni perquè no saben el que fan. Tant la fiscalia com l’advocat de Segarra ja donaven per feta la condemna la vigília.

EL CADÀVER, A LA NEVERA

La justícia tailandesa ha demostrat que Segarra va invitar al seu apartament el 20 de gener del 2016 Bernat, lleidatà de 41 anys establert a l’Iran, a qui coneixia de la nit de Bangkok. Allà el va lligar i torturar perquè li revelés les seves contrasenyes bancàries.  

Després el va asfixiar amb una bossa de plàstic, va desmembrar el seu cadàver i el va col·locar en una nevera abans de tirar-lo al riu Chao Phraya, on va ser trobat dies després. La fiscalia ha aportat gravacions de la llavors nòvia de Segarra traient diners de caixers. L’entitat bancària de Bernat va anul·lar el gruix de les transaccions per motius de seguretat.

El condemnat va ser identificat per una parella d’espanyols en un restaurant tailandès i va travessar la frontera fins a la localitat turística cambodjana de Sihanoukville, on va ser detingut en un hostal. Des d’allà va ser traslladat a la presó tailandesa en què ha estat internat els últims 14 mesos.

Notícies relacionades

Segarra és un vell conegut de la justícia espanyola. Els mossos l’investigaven per una trama que va estafar un centenar d’avis amb les promeses de rendes vitalícies a canvi de la venda de les seves vivendes. El condemnat va fugir al Sud-est Asiàtic abans de ser detingut.

L’últim dels tres advocats amb  qui ha comptat Segarra ha confirmat que apel·larà la sentència. Encara pot recórrer davant el Tribunal d’Apel·lacions i el Tribunal Suprem abans de sol·licitar la clemència reial. És improbable que es compleixi la sentència perquè al país asiàtic existeix una moratòria sobre execucions des del 2009, quan van ser ajusticiats dos narcotraficants. L’última execució per assassinat data del 2003. Amnistia Internacional assegura que 24 dels 427 presos en el corredor de la mort són estrangers.