Primera execució a Arkansas abans que caduquin els fàrmacs de les injeccions letals

Ledell Lee s'ha convertit en el primer pres executat en aquest estat en els últims dotze anys

jgblanco38128537 thm01 varner  ee uu   21 04 2017   fotograf a sin fechar que170421093835

jgblanco38128537 thm01 varner ee uu 21 04 2017 fotograf a sin fechar que170421093835 / DPTO CORRECCIONAL ARKANSAS

2
Es llegeix en minuts

L'estat d'Arkansas ha aconseguit superar els revessos judicials dels últims dies i ha executat en les últimes hores un dels seus presos condemnats a mort, el primer en 12 anys, per violar i assassinar una dona el 1993. Arkansas ha programat un calendari sense precedents de vuit execucions en un lapse d'11 dies (del 17 al 27 d'abril) perquè un dels fàrmacs que utilitza en les injeccions -el sedant midazolam- caduca a finals de mes i resulta molt difícil d'adquirir per la negativa de les farmacèutiques a subministrar-lo.

A Ledell Lee, afroamericà de 51 anys, l'han declarat mort a les 23.56 de dijous hora local (04.56 GMT) després de rebre dotze minuts abans una injecció letal a la presó de Cummins Unit, segons ha informat el Departament de Correccions d'Arkansas.

Lee és el primer reu que rep una injecció letal del grup de vuit que Arkansas pretén executar abans que s'acabi el mes. Quatre d'aquests vuit presos han obtingut suspensions temporals de la Justícia, mentre que tres encara podrien ser executats la setmana que ve.

El reu executat va ser condemnat a mort el 1995 pel brutal assassinat, dos anys abans, de Debra Reese, a qui també va violar, encara que ell sempre va defensar que era innocent.

El jurat va considerar llavors provat que Lee va irrompre el 8 de febrer de 1993 a la vivenda de Reese, que tenia 26 anys, la va violar i la va matar a cops -uns 36- amb una eina per a camions que el seu marit, que era camioner, li havia deixat per protegir-se.

A Lee també el van condemnar en un altre judici per violar dues dones i va ser jutjat, encara que no condemnat, pel segrest, violació i assassinat d'una altra el 1989. Encara que el jurat no va arribar a posar-se d'acord en aquest cas, els fiscals van retirar l'acusació quan va rebre la condemna a mort per l'assassinat de Reese. A l'executat aquest dijous també se li atribuïa l'assassinat d'una prostituta.

ALLAU DE RECURSOS

Per frenar l'execució, els seus advocats van presentar una allau de recursos als tribunals, però finalment el Tribunal Suprem dels Estats Units va autoritzar a procedir poc abans de la mitjanit, amb gairebé cinc hores de retard.

Durant l'espera, el reu havia rebutjat el seu dret a triar un últim sopar i a canvi va demanar rebre la comunió. Lee també va declinar pronunciar unes últimes paraules abans de rebre la injecció letal.

Lee s'ha convertit en el setè pres executat aquest any als EUA i en el 1.449 des que el Suprem va reinstaurar la pena de mort fa quatre dècades. Arkansas ha executat 28 d'aquests presos.

Aquest dijous també estava prevista l'execució de Stacey Johnson, per la violació i assassinat d'una dona el 1992, però el Tribunal Suprem d'Arkansas l'ha suspès per permetre noves proves d'ADN sol·licitades per la defensa del pres, que insisteix en la seva innocència.

Notícies relacionades

Ara l'estat pretén executar dilluns que ve Marcel Williams, afroamericà, pel segrest, violació i assassinat d'una dona el 1994, i Jack Jones, blanc, per la violació i assassinat d'una altra dona i l'intent d'assassinat de la seva filla d'11 anys el 1995.

Finalment, dijous és el torn de l'afroamericà Kenneth Williams, condemnat per l'assassinat d'un home durant una fuga de la presó on complia cadena perpètua el 1999 per un altre homicidi comès un any abans.

Temes:

Estats Units