ALERTA A LA CAPITAL FRANCESA

Un atemptat als Camps Elisis sacseja la campanya electoral francesa

L'Estat Islàmic s'atribueix el tiroteig en què ha mort un policia i tres persones han resultat ferides

Le Pen i Fillon anul·len els seus desplaçaments l'últim dia de la campanya

L’autor del crim va ser abatut per altres agents. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

A tres dies de la primera volta de les eleccions presidencials franceses, el terrorisme gihadista va tornar a irrompre ahir a París, en els emblemàtics Camps Elisis, amb un tiroteig en què un policia va morir i dos agents i un vianant van resultar ferits. L’autor dels trets, que va ser identificat com Abu Yousef, 'el Belga', va ser abatut. En el tram final de la campanya més volàtil que es recorda, falta veure l’impacte del nou atemptat en un país en què en dos anys el terrorisme ha acabat amb  239 vides i que viu en estat d’emergència des del novembre del 2015.

L’Estat Islàmic (EI) es va atribuir l’atac en un comunicat a l’agència Amaq. La fiscalia antiterrorista ja es va fer càrrec de la investigació. La policia va bloquejar el famós passeig de la capital francesa i va demanar als ciutadans que no es dirigissin cap allà. Tres estacions de metro van ser tancades i la policia es va desplegar per tota l’avinguda, la més concorreguda i famosa de la ciutat, que a l’hora de l’atemptat estava plena pel gran nombre de comerços i restaurants que alberga. El trànsit va ser tallat totalment.

De l’acció se’n coneixen pocs detalls. El portaveu del Ministeri de l’Interior va subratllar que els policies van ser elegits com a objectiu «deliberadament». Se sap que l’atacant va baixar d’un vehicle aturat en un semàfor per obrir foc amb armes automàtiques i que després va intentar fugir corrent, abans de ser abatut. La policia busca un segon sospitós que estaria implicat en l’acció.

El president francès, François Hollande, va reunir el primer ministre, Bernard Cazenueve, i el gabinet de crisi a l’Elisi. Passades les 11 de la nit, Hollande, amb el gest greu, va dirigir un missatge al país per anunciar que aquest divendres ha convocat el Consell de Defensa i que la «vigilància és absoluta» donat el moment especial en què té lloc aquest atemptat. Hollande va dir que el seu pensament està amb les víctimes de l’atac i que havia elogiat el treball que realitzen les forces de seguretat.

AMENAÇA DETECTADA

El tiroteig va tenir lloc dos dies després de l’arrest a Marsella de dos individus de 23 i 29 anys que preparaven una acció «molt violenta i imminent» coincidint amb la celebració de les eleccions, cosa que va obligar a augmentar el nivell de seguretat dels candidats des de la setmana passada, quan va ser detectada l’amenaça. El Ministeri de l’Interior va assegurar dimecres que tot estava disposat per garantir la seguretat durant les eleccions presidencials, al mateix temps que va advertir que «el risc d’atemptat mai ha sigut tan alt».

Notícies relacionades

El nou atemptat va sorprendre  els 11 aspirants a l’Elisi al plató de la televisió France 2, on durant 15 minuts cadascun va exposar el programa amb el qual miren de convèncer els indecisos en una elecció que està en l’aire. Tot és possible veient com d’ajustats que van en els sondejos els quatre principals aspirants: el centrista Emmanuel Macron, la ultradretana Marine Le Pen, el conservador François Fillon i l’'insubmís' d’esquerres Jean-Luc Melénchon. 

Aquest atac terrorista pot imprimir un nou gir a una campanya del tot impredictible. El seu primer impacte ja s’ha deixat sentir. Fillon i Le Pen van anul·lar els desplaçaments que tenien previstos per fer avui. Caldrà veure què fan la resta de candidats.