LA CARRERA A L'ELISI

Marine torna a ser Le Pen

La candidata del Front Nacional recupera els temes clàssics del partit ultra en la recta final de la campanya

Erosionada en els sondejos, Le Pen centra l'últim gran míting de Marsella en immigració, identitat i seguretat

mbenach38111563 mar15  marsella  francia   19 04 2017   marion marechal le p170420173135

mbenach38111563 mar15 marsella francia 19 04 2017 marion marechal le p170420173135 / PAUL DURAND

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

En la recta final de la campanya electoral , Marine Le Pen torna als orígens. Erosionada pels últims sondejos, que mostren una pèrdua d’entre l’1% i el 2,5% en intenció de vot en la primera volta de les eleccions franceses d’aquest diumenge, la candidata del Front Nacional ha optat per recuperar els temes clàssics del partit ultradretà amb l’objectiu de mobilitzar el seu electorat tradicional i disputar la final el 7 de maig.

«Diumenge em fa falta el millor resultat possible. És la condició de la nostra victòria a la segona volta. Ni abstenció, ni dispersió», va llançar als seus simpatitzants aquest dimecres al clausurar el seu gran míting de Marsella. Tot i donar mostres de cansament, la candidata ultra va mantenir un discurs dur centrat en immigració, seguretat i identitat nacional. No hi van faltar tampoc les cites de personatges històrics –des de Clovis fins a Víctor Hugo– per activar els instints patriòtics i erigir-se en l’única aspirant a l’Elisi capaç de tornar a França la «'grandeur'» perduda.

Le Pen va reiterar al seu feu del sud de França l’anunci fet dilluns a París d’imposar una moratòria immediata a la immigració legal i il·legal si arriba al poder. Una mesura que no figura entre les 144 del programa presidencial, però que va amanir convenientment amb una salva d’arguments ben aplaudits.

Va parlar de «submissió migratòria» que amenaça de «diluir la identitat nacional» i va descriure un quadro apocalíptic de barris sencers transformats en zones estrangeres on els valors de la civilització francesa són sistemàticament «qüestionats».

No va pronunciar la paraula islam, però no va caler. El públic ho va entendre tot i va respondre, com és habitual en els mítings de Le Pen, corejant «'On est chez nous!'» (Estem a casa nostra). «Jo seré la presidenta que us protegirà per viure a França com a francesos», els va dir.

PUGEN FILLON I MÉLENCHON

Notícies relacionades

Encara que les enquestes segueixen situant Emmanuel Macron i Marine Le Pen entre els favorits per passar a la segona volta, l’ascens les últimes setmanes del conservador François Fillon i de l’esquerrà Jean Luc Mélenchon auguren una primera ronda molt disputada. És per això que la líder del Front Nacional intenta esgarrapar vots a l’ex primer ministre de Nicolas Sarkozy acusant-lo d’haver deixat entrar a França més estrangers que el socialista Lionel Jospin.

Le Pen va denunciar, no sense raó, el «silenci» de la resta de candidats sobre les seves mesures antiterroristes, però va anar massa lluny quan els va acusar d’haver participat en governs que «han contribuït a crear les condicions d’aquesta plaga». La seva proposta és expulsar els imams radicals, els estrangers fitxats per terrorisme, retirar la nacionalitat als binacionals i tancar les mesquites salafistes.