LA CARRERA A L'ELISI

La immigració, al cor de la campanya francesa

Els candidats de la dreta monopolitzen un debat que incomoda els aspirants de l'esquerra

 

  / REUTERS / CHRISTIAN HARTMANN

2
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

La lluita contra la immigració està al cor del programa de la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, i amb ella aquest assumpte ocupa un lloc destacat en la campanya. Les seves mesures tenen ressò en el programa del candidat de la dreta, François Fillon, mentre que la resta dels aspirants fan difícils equilibris al voltant d'un tema extremadament sensible per a molts francesos, en un context de crisi econòmica que ha elevat l'atur a un inèdit 10%. L'esquerra prefereix parlar de refugiats i és la dreta la que monopolitza el discurs sobre la immigració econòmica i la irregular.

La candidata del Front Nacional tracta d'erigir-se en la representant de les classes més desafavorides amb un enfocament social de la immigració i posant per bandera la “preferència nacional” per aconseguir ajudes, feina o una vivenda social. El seu és un discurs molt semblant al que va portar a la victòria els partidaris del 'brexit' al Regne Unit o Donald Trump als Estats Units.

Però darrere les mesures més radicals de Le Pen -supressió del dret de naixement, sortida de l'espai Schengen, moratòria en la immigració, sistematització de les expulsions d'irregular-, segueixen les propostes de Fillon d'endurir les condicions de la reagrupació familiar, reduir les prestacions socials per a immigrants, dificultar l'accés a la nacionalitat i votació al Parlament de quotes anuals segons el país origen.

"LES FRONTERES SEGURES" DE FILLON

Identitat, nació, seguretat i immigració són termes que estan en boca del candidat Fillon per mobilitzar l'electorat conservador temptat per Le Pen. Així, promet “una lluita implacable contra la immigració clandestina”, que insisteix en la necessitat de lluitar “contra el racisme antifrancès” i demana “fronteres europees vigilades i segures” que passen per renegociar Schengen.

Emmanuel Macron es mostra ambigu. ‘Le Monde Diplomatique’ reprodueix al seu últim número una frase en què considera la immigració com “una oportunitat des del punt de vista econòmic, cultural i social”, però el seu programa no esmenta la immigració econòmica. Sí que proposa, en canvi, l'expulsió immediata dels sol·licitants d'asil rebutjats als seus països d'origen.

PROGRAMA MODERAT

A l'esquerra, el radical Jean-Luc Mélenchon i el socialista Benoît Hamon miren de no convertir la immigració en un tema recurrent. En un intent de no girar l'esquena a l'electorat de les zones més castigades, el candidat de La França Insubmisa ha moderat el programa de total obertura amb què es va presentar a les eleccions del 2012. 

Notícies relacionades

Ara, el candidat que va imposar el silenci a milers de persones en un míting a Marsella pels immigrants morts al Mediterrani promet lluitar contra “les causes de l'emigració”. “Emigrar és sempre un patiment per al que se'n va. La nostra primera mesura és permetre que cadascú pugui viure a casa seva”, afirma a la seva plataforma.

Hamon, que ha sigut un crític de la política del Govern francès per no mostrar-se més solidari amb els refugiats, s'ha declarat el “candidat de la França mestissa”. Recupera l'eterna promesa socialista als estrangers en les eleccions locals -punt en comú amb Mélenchon- i promulga la instauració d'un “visat humanitari” sense definir.