comicis al regne unit

El Parlament britànic aprova la convocatòria d'eleccions anticipades el 8 de juny

Sturgeon sosté que si els nacionalistes guanyen a Escòcia el referèndum serà imparable

Brussel·les deixa clar que les agències europees abandonaran Londres després del 'brexit'

El Parlament britànic aprova les eleccions anticipades. / EUROPA PRESS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Parlament britànic ha donat llum verda a la celebració d'eleccions anticipades el 8 de juny al Regne Unit. Per 522 vots a favor i 13 en contra, els diputats han donat suport a la moció presentada per la primera ministra conservadora, Theresa May. Conservadors, laboristes i liberaldemòcrates han recolzat la celebració dels comicis. El mig centenar de diputats del Partit Nacional Escocès (SNP) a Westminster s'han abstingut. L'SNP considera que és necessari complir els terminis de les legislatures.

La seva líder i ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, era aquest dimecres a Londres amb els seus diputats. Sturgeon ha declarat que una victòria de l'SNP a Escòcia en les eleccions del juny farà impossible que May intenti impedir un nou referèndum d'independència: “Si l'SNP guanya aquestes eleccions a Escòcia i els ‘tories’ no les guanyen, s'ensorrarà tot intent de Theresa May per bloquejar el nostre mandat per donar la veu als escocesos sobre el seu propi futur, quan arribi el moment adequat”. Sturgeon considera que davant l'enfonsament del partit laborista, l'SNP s'ha anat convertint en l'única oposició efectiva durant els últims dos anys. La ministra principal considera la possibilitat d'unir-se en una “aliança progressiva” de tots els partits anticonservadors, i ha acusat May d'estar aplicant una política amb la qual “només podia somiar l'UKIP”. 

LA CORONACIÓ DE MAY

May ha obert el debat, que ha durat noranta minuts, rebutjant les acusacions d'oportunisme polític aprofitant la convocatòria per augmentar la seva majoria parlamentària, aprofitant la debilitat del partit laborista. "Avui la qüestió que es planteja és: ¿Quina és la millor manera d'assegurar l'estabilitat i la seguretat que necessitem a llarg termini, per aconseguir un bon acord per a la Gran Bretanya en les negociacions del 'brexit' i les millors oportunitats en el futur? He arribat a la conclusió que la resposta és celebrar unes eleccions generals ara, abans que comencin les negociacions". El líder dels liberaldemòcrates, Tim Farrow, que s'ha convertit en la veu contra el 'brexit', ha criticat May per negar-se a participar en els debats televisius amb altres candidats durant la campanya. Amb més de 20 punts d'avantatge en els sondejos, May "espera que les eleccions siguin una coronació, no una competició", ha assenyalat Farrow. Inassequible al desànim, el líder laborista, Jeremy Corbyn, ha considerat que, "les eleccions donen als britànics la possibilitat de canviar de direcció". Però tot apunta que votants tradicionals laboristes, votaran aquesta vegada els conservadors, perquè culminin la ruptura amb Europa.   

LES AGÈNCIES EUROPEES

La Comissió Europea, per la seva part, ha dit aquest dimecres que les seus de l'Autoritat Bancària Europea (EBA per les seves sigles en anglès) i de l'Agència de Medicaments (EMA, a la qual aspira Barcelona), actualment a Londres, s'hauran de traslladar a ciutats de la Unió Europea (UE) una vegada es formalitzi el 'brexit', al mateix temps que ha assegurat que les noves ubicacions són una decisió que correspon als Vint-i-set i sobre la qual Londres "no tindrà veu".

"Les agències de la UE han d'estar ubicades al territori de la UE. No és part de les negociacions del 'brexit', és més aviat una conseqüència del 'brexit'", ha expressat en una roda de premsa el portaveu de l'Executiu comunitari, Margaritis Schinas.

Notícies relacionades

Brussel·les ha sortit d'aquesta forma al pas de les declaracions del ministre britànic responsable del 'brexit', David Davis, que va afirmar que les noves ubicacions de les dues agències comunitàries estan subjectes a les negociacions de sortida i no va descartar que puguin continuar en territori britànic.

Schinas també ha informat d'una conversa telefònica dimarts entre May i el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i que aquest considera que la "negociació real" sobre el 'brexit' començarà després de les eleccions.