Els Vint-i-set mantenen el seu calendari

L'anunci d'avançament electoral sorprèn els 27 però insisteixen que estaran preparats per llançar negociacions a finals de maig

"Va ser Hitchcock qui va dirigir el 'brexit': primer un terratrèmol i la tensió creix", ironitza el president de la UE, Donald Tusk

zentauroepp37859622 britain s ambassador to the eu tim barrow  l  delivers briti170418153011

zentauroepp37859622 britain s ambassador to the eu tim barrow l delivers briti170418153011 / YVES HERMAN

3
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

Les negociacions del 'brexit', acrònim amb què es coneix la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, encara no han arrencant oficialment. Abans que Londres i Brussel·les es puguin posar mans a l'obra queden diversos passos ineludibles davant que es poden veure contaminats per l'anunci d'eleccions anticipades de Theresa May per al 8 de juny. La convocatòria ha sorprès aquest dimarts a la capital comunitària, però els 27 asseguren no tenen intenció d'alterar el calendari de negociacions previst.

“Les eleccions del Regne Unit no canvien els nostres plans a Vint-i-set. Esperem adoptar les directrius del 'brexit' en el Consell Europeu del 29 d'abril i que estiguin a punt el 22 de maig. Això permetrà als 27 començar les negociacions”, ha explicat el portaveu del president del Consell Europeu, Donald Tusk, que ha mantingut, segons ha anunciat ell mateix a través del seu compte en una xarxa social, una “bona conversa telefònica” amb la 'premier' britànica sobre la imminent cita electoral.

'LA TENSIÓ CREIX'

Uns minuts abans, no obstant, i al seu compte personal de Twitter valorava l'anunci amb molta més ironia: “Va ser Hitchcock qui va dirigir el 'brexit': primer un terratrèmol i la tensió creix”, ha escrit en referència a l'opinió del mestre del suspens que tota bona pel·lícula ha d'arrencar amb un terratrèmol seguit d'un augment de la tensió.

Si es compleixen els terminis, el negociador de la UE, l'excomissari i exministre francès Michel Barnier, tindrà les mans lliures per començar a negociar amb el seu homòleg britànic a partir de finals de maig, en plena recta final de la campanya electoral. La convocatòria es fa pública a penes 20 dies després que el govern de Theresa May formalitzés oficialment l'activació de l'article 50 del Tractat de la UE, el 27 de març, que estableix un termini de dos anys per negociar la sortida.

May, amb uns sondejos que li donen un ampli avantatge respecte al partit laborista, vol aprofitar el moment per reforçar la seva postura i encarar la negociació del 'brexit' amb més marge polític i una posició de força. “Una victòria del Partit Conservador donarà claredat a les dues parts en les pròximes negociacions del 'brexit', crearà més unitat dins del Regne Unit i establirà les bases per garantir un acord en interès del poble al Regne Unit i la UE”, ha manifestat el seu cap de files a l'Eurocambra, Syed Kamall. “Si no serveixen per desfer el 'brexit' complicaran la negociació a l'escurçar els terminis”, ha dit, per la seva banda, el portaveu del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons.

PRIMER DIVORCI, DESPRÉS COMERÇ

Notícies relacionades

L'esborrany de directrius de negociació preparat per Tusk i que negocien els 27 contempla temps i objectius clars: primer pactar els punts més sensibles del procés de divorci (els drets dels ciutadans europeus al Regne Unit i els dels britànics a la UE, la factura de la sortida i la situació a la frontera amb Irlanda) i només després passar al futur acord comercial. És a dir, la intenció dels 27 és negociar i tancar els elements més complexos entre el mes de juny i la tardor d'aquest any, i començar a discutir les línies generals del futur pacte comercial a finals del 2017 o principis del 2018.

La intenció de Tusk és que els 27 avalin el document en la cimera extraordinària que ha convocat per al dissabte 29 d'abril. El text també inclou una referència a Gibraltar –“un cop que el Regne Unit deixi la Unió, cap acord entre la UE i el Regne Unit s'aplicarà al territori de Gibraltar sense que hi hagi un pacte entre el Regne d'Espanya i el Regne Unit”- a la qual cap dels 27 Estats membres, tot i la irritació que ha generat entre els britànics, ha plantejat problemes.