El sospitós detingut a Dortmund és membre d'Estat Islàmic

La fiscalia encara no ha trobat indicis clars que vinculin el jove iraquià de 25 anys amb l'atac amb tres explosius contra l'autobús del Borussia

El sospitós detingut a Dortmund és membre d'Estat Islàmic

REUTERS / KAI PFAFFENBACH

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sospitós detingut a Dortmund i acusat de cometre l'atac amb tres explosius contra l'autobús del Borussia és membre del grup terrorista autoproclamat Estat Islàmic. Així ho ha assegurat aquest matí la Fiscalia General de Karlsruhe (Alemanya) que s'encarrega de la investigació sobre aquest atemptat amb “motivació terrorista”. Els últims detalls apunten que Abdul Baset, el jove iraquià de 25 anys capturat per la policia, hauria liderat a finals del 2014 una de les unitats de guerra gihadistes a l'Iraq dedicada a preparar segrestos, extorsions i assassinats.

Malgrat aquesta suposada vinculació del detingut amb el Daesh, nom amb què també es coneix el grup terrorista, la investigació encara no té clara la seva connexió i participació en l'atac de dimarts, en què el futbolista català del Borussia Dortmund Marc Bartra i un policia que escortava l'equip cap a l'estadi van resultar ferits. Dijous al matí el sospitós compareix davant el jutge d'instrucció després que la fiscalia hagi presentat una ordre d'arrest contra ell.

Segueixen el misteri a Dortmund. Encara que els indicis aportats per les autoritats apunten que es tractaria d'un “atac dirigit” als futbolistes i amb un possible rerefons gihadista, encara són molts els experts que dubten del modus operandi “atípic” seguit en aquest cas al deixar una carta a la carretera on es van produir les explosions. Malgrat les referències a l'atemptat de Berlín i als atacs d'Alemanya contra Estat Islàmic a Síria, el grup radical encara no ha reivindicat l'atac, i això aixeca les sospites dels experts islàmics.

QUEIXES DELS JUGADORS

Notícies relacionades

“Ens van tractar com si fossim animals, no éssers humans”. Així de contundent es va mostrar el defensa grec del Borussia Dortmund Sokratis Papastathopoulos. Unes paraules que recullen la frustració i les queixes de part de la plantilla del club renà, al qual no li va agradar que només se li donés un dia de marge per preparar el partit de quarts de finals de la Champions League contra l'AS Mònaco, que va acabar perdent el conjunt alemany per 2 a 3.

En la mateixa direcció va apuntar el capità de l'equip, Marcel Schmelzer, que va assegurar que els jugadors tenien més al cap l'atac que havien patit menys de 24 hores abans que el partit. “Hauríem estat molt agraïts si ens haguessin permès tenir un altre dia de marge”, va apuntar, més diplomàtic. L'entrenador Thomas Tuchel també va remarcar la seva “impotència” davant la decisió de la UEFA. “Ens han tractat com si ens hagués caigut una llauna de cervesa dins de l'autobús”, va lamentar després del partit. Malgrat aquestes crítiques, el club presidit per Reinhard Rauball va acceptar jugar-lo l'endemà de l'atac.