Txetxènia reclou a la presó un centenar d'homosexuals

La publicació opositora 'Nóvaya Gazeta' informa de batudes massives contra gais i assassinats "d'honor" a la república caucàsica impulsats des del Govern de Kadírov

icoy15145870 ramzan kadyrov170411173345

icoy15145870 ramzan kadyrov170411173345 / KAZBEK VAKHAYEV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«No es pot arrestar o reprimir persones que (aquí, a Txetxènia) no existeixen; si persones així existissin, les forces de seguretat no se n’haurien d’ocupar, ja que els seus propis familiars les haurien enviat a un lloc d’on mai podrien tornar».

 

Aquesta va ser la resposta del portaveu oficial txetxè, Alvi Karímov, a les acusacions abocades als mitjans opositors russos segons les quals les forces de seguretat de la república caucàsica estaven portant a terme una campanya contra els homosexuals, amb batudes massives contra ciutadans sospitosos d’aquesta orientació sexual.

La veu d’alarma la va donar la publicació opositora Nóvaia Gazeta a principis de mes. En un llarg article a la seva pàgina web, s’informava que la detenció d’un centenar d’homes «d’orientació sexual no tradicional o sospitosos de ser-ho». L’autora del reportatge, Elena Milaixina, va aconseguir confirmar fins a tres morts, encara que sospita que «en són molts més». La informació venia avalada per fonts del mateix Ministeri de l’Interior de Txetxènia, de la fiscalia, de la secció txetxena de l’FSB (antic KGB), de l’administració del president de la república i, és clar, de militants locals de la comunitat LGTB.

Entre els detinguts pel règim de Ramzan Kadírov figuren personalitats pròximes al muftí (principal autoritat religiosa local), a més de «dos presentadors de televisió». Els que han sigut alliberats han relatat «tortures», com obligar-los a seure sobre ampolles. 

El pànic s’ha desencadenat a les xarxes socials, molt emprades pels homosexuals de la Federació Russa per establir contactes, donades les restriccions existents al país per a l’obertura de locals gais.

Segons Nóvaia Gazeta, nombrosos usuaris d’internet estan «tancant comptes i perfils» i «grups temàtics», encara que alguns es mantenen actius a la xarxa «per advertir els seus amics de l’amenaça». A més, algunes de les detencions es produeixen gràcies a perfils falsos oberts per les forces de l’ordre, amb la intenció d’atraure possibles víctimes.

L’homosexualitat segueix sent un tabú en moltes societats musulmanes del Caucas. Per aquesta raó, se’ls comunica a les famílies el motiu de la detenció, ja que així refusen presentar «al·legacions davant les instàncies» per evitar la vergonya i l’ostracisme social.

Documentar vulneracions

Notícies relacionades

La ira contra els homosexuals es va iniciar a principis de març, quan un grup de defensa dels drets homosexuals, GayRussia, va presentar sol·licituds en diverses localitats del sud de Rússia per celebrar marxes. No esperava que les peticions fossin satisfetes; simplement es tractava de reunir rebutjos i negatives per després documentar un cas davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg. Els organitzadors no van presentar cap petició a Txetxènia, però sí a la veïna república de Kabardino-Balkària.

Tot això va desencadenar una campanya antigai a tota la regió caucàsica. Les autoritats locals van respondre convocant manifestacions contra els homosexuals, un moviment que a Txetxènia es va traduir en batudes multitudinàries contra sospitosos d’aquesta orientació sexual.